woensdag 29 februari 2012

Reinigingskuur voor je paard dat doet je paard goed!



Het is weer lente. De narcissen, sneeuwklokjes en krokussen zie je langzamerhand weer de grond uitschieten. Ook de paarden vinden het weer heerlijk op de wei. Maar als het lente wordt, is het voor onze paarden weer tijd om een reinigingskuur te ondergaan. Waarom vraagt u zich misschien af? Nou, dat zou ik u vertellen. Overal om ons heen bevinden zich toxische stoffen, ook wel afvalstoffen of gifstoffen genoemd. Deze stoffen komen bij onze paarden binnen d.m.v. voeding, medicijnen en niet te vergeten door inademing. De lucht die wij als mens en paard inademen is ook vervuild. Daarom kan het voor uzelf, maar ook voor uw paard zeker geen kwaad om in het voor en najaar je paard een reinigingskuur te geven.

Dieren in het wild weten precies wat ze nodig hebben voor hun lichaam om het optimaal gezond te houden. Ze maken ook gebruik van reinigingskuren. Ze eten bepaalde kruiden en planten die een reinigende werking hebben. Maar doordat onze paarden anders leven als in het wild, moeten wij ze een handje helpen.

Jaren geleden toen ik mensen  over een reinigingskuur hoorde bij zichzelf, vond ik dit maar klink klare onzin. Totdat ik na mijn paardrijdongeluk mezelf ging verdiepen in gezonde voeding waardoor ik er achterkwam dat d.m.v. luchtvervuiling, grondvervuiling, voeding en stress een reinigingskuur op zijn tijd alleen maar het lichaam ten goede komt! Hierdoor ben ik ook anders na de gezondheid van onze dieren gaan kijken. De aarde is nu eenmaal niet meer zo schoon als dertig of veertig jaar geleden. Daar dragen wij allemaal ons steentje aan bij. Dus tegenwoordig draag ik ook mijn steentje bij om onze paarden twee maal per jaar een reinigingskuur te geven. Het is een kwestie van gewoon doen, zo makkelijk kan het allemaal zijn om je paarden lichamelijk gezond te houden.

Wanneer afvalstoffen zich niet makkelijk kunnen afvoeren gaan deze zich stapelen in het lichaam. Zo’n opeenstapeling kan zich voor gaan doen als het reinigingssysteem niet goed werkt of er teveel afvalstoffen bij je paard aanwezig zijn. Als een paard teveel afvalstoffen binnenkrijgt, denk hierbij aan spijsverteringsproblemen, verkeerd voer (b.v. beschimmeld hooi is een boosdoener!) , langdurig medicijn gebruik of een snelle opname van makkelijk verteerbare koolhydraten (hoefbevangen) zijn allemaal oorzaken waardoor je paard wel twee keer in een jaar een reinigingskuur kan gebruiken.

Het lichaam zal eerst de afvalstoffen uit willen drijven via de organen zoals, lever, nieren en darmen. Dit kan je merken aan stinkende ontlasting vaak gepaard gaande met diaree en anders gekleurde urine. Lukt het lichaam het niet via deze weg dan gaat het via andere kanalen denk hierbij aan de huid,haren en hoeven van het dier. Als dit zich voordoet kan het leiden tot een slechte conditie van vacht en hoeven, maar ook een vette huid speelt mee. Als er veel afvalstoffen in de huid en vacht zitten zal een paard aantrekkelijk worden voor vliegen en muggen. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Als een paard te lang afvalstoffen in zijn/haar lichaam heeft kan dit leiden tot diverse gezondheidsproblemen denk hierbij aan een verminderde weerstand, ontstekingen, allergieĆ«n en hoefproblemen. Ik geef tegenwoordig twee keer in het jaar onze paarden een Duval Chlorella poeder kuur. Het  is een voedingssupplement in een 100% natuurlijke vorm. Chlorella is een groene eencellige alg met vele unieke eigenschappen. Deze alg bevat alle essentiĆ«le voedingsstoffen die een paard nodig heeft zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren. Onze paarden varen er wel bij! En dat is in mijn ogen het enige wat telt!
Verandering en verbetering beginnen van binnenuit. 
Daarna veranderen de uiterlijke omstandigheden vanzelf mee.

Lobke Bijl met Becky W
Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten