woensdag 15 februari 2012


De psyche van het paard


We weten allemaal dat een paard een goed van vertrouwen is, zeer goedmoedig is. Maar wist u ook dat een paard veel fijngevoeliger is dan men vaak gewoonlijk aanneemt? Het paard is zeer gesteld op liefkozingen en bezit, naast een fabelachtig geheugen en een buiten gewoon scherpe plaatszin. Een paard neemt heel snel gewoontes aan, waaraan het dan strak en stijf vasthoudt. Als men een paard een ruwe behandeling geeft en vaak straffen zou je zien dat een paard spoedig angstig wordt. Met alle gevolgen van dien.

Het is dan ook van groot belang dat je een paard ziet als een goedmoedig dier die heel fijngevoelig is en dat het een levend dier is met een eigen psyche en dat het dus niet een levenloze machine mag worden die men behandeld.

Kijk eens naar het temperament van een paard. Ieder paard is verschillend net als de mens. Ze hebben allemaal hun eigen ik. Daarom is het van groot belang om elk dier op zijn eigen ik te bekijken  en te waarderen. Het ene paard is koel in zijn hoofd, de volgende een heet hoofd en een ander paard is angstig.
Als een paard angst heeft ga dan altijd eerst na waar het probleem van dan komt. Ieder probleem begint ergens. Als een paard bang wordt is het vaak te zien dat het dier schichtig wordt, opzij springt, steigert of achteruit slaan.

Maar ook veel onbelangrijker uitingen, zoals verkeerde gespannen en overijlde passen, het krampachtig samentrekken van sommige spiergroepen en het laten zakken van de rug, of het slaan met hoofd en staart ontstaan alleen uit angst.

Als je achter het probleem komt waarom dat een paard angst heeft, ben je al een eind op de goede weg. Maar als je dan nog ziet dat je paard angstig is geef hem dan eens Duval sedinerf. Dit werkt bij alle vormen van stress en onrust. Het is een algemeen ontkrampend middel. Het mooie van dit product is het werkt zowel kalmerend als regulerend op de psyche, het zenuwstelsel en het bevordert de slaap.


Als ik er niet voor mezelf ben, wie zal er dan voor mij zijn?
Als ik angst heb, help mij dan ook al ben ik een paard,
 Luister, kijk naar mijn gevoel, ik ben op deze aardbol met een doel!
-          Het paard

Met Vriendelijke Groet,

Dreamer was in het begin met zadelmak maken ook heel erg onzeker
en dat zorgde letterlijk voor angst. Kijk maar naar zijn staart tussen
zijn benen.
Monique Bijl- 
van der Linden                      
Ervaringsdeskundige

1 opmerking:

  1. Ik heb een vraag inzake de psyche van een paard; Ik heb 1 groot paard en 1 shetlander, beide merries en al jaar of 4 altijd samen. Nu zijn we noodgedwongen aan een rondtrip langs verschillende pensionstallen begonnen ( het is in het westland blijkbaar niet meer nodig om paardvriendelijk te werken maar ondertussen wel zo snel en zo veel mogelijk geld incasseren) en al die tijd verdedigd de grote de kleine (grote paarden blijken dus wel een neiging te hebben om de kleinste te grijpen en niet te zuinig ook) als ze in een andere kudde komen bv en zijn ze blij met elkaar als ze samen buiten komen, ik verander helaas weer van stal en gelijk: en ik bedoel staat 2 min. in haar nieuwe box; hengstig en dat is niet voor het eerst, maar wat wel voor het eerst is, is dat grote kleine naast haar opvallend negeert en wel vriendjes probeert te worden met alle andere paarden om haar heen, daar komt ze verder niet mee buiten maar gewoon met pukkie, die ze van een op andere dag bijna vermoord, ook doet ze sjagereinig tegen mij en supervriendelijk tegen de staleigenaresse, die kleine en ik zijn serieus in shock van haar gedrag en pukkie blijft lief doen tegen haar, blijft wel uit de buurt nu, maar staat weg te kwijnen in de box naast de grote, breekt mijn hart, Dit is zon immense, totale en plotselinge ommezwaai, ik weet niet wat ik er aan doen moet, ja me beheersen haar geen afranseling te geven, maar vind dit zulk ondankbaar, onbetrouwbaar en niet loyaal gedrag, denk erover om haar te verkopen na al die jaren zo hard voor haar gevochten te hebben om haar in leven te houden en die kleine is ook altijd trouw aan haar geweest, hoe kan dit zo ineens gebeuren? en is het mischien wel beter dat ik haar wegdoe, ze wilt tenslotte toch niets meer met ons te maken hebben...Ik ben ten einde raad en ja tot op het bot gekrenkt door haar gedrag, Hoe komt dit nu? En kan ik er nog wat aan doen of kan ik maar beter inderdaad afstand nemen? Ik zou graag uw mening horen
    mvg Claudia

    BeantwoordenVerwijderen