maandag 20 februari 2012

Help mijn paard heeft mok!


Help mijn paard heeft mok!

Wist u dat mok een verzamelnaam is voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van het paard? Mok kan erg hardnekkig zijn en kan er voor zorgen dat je met je handen in het haar komt te staan. De meest bekende vorm van mok is wel de kootholte (het gebied net boven de hoef aan de achterzijde van het been). Vaak zie je dat mok bij een aantal paarden telkens weer terugkomt. Gelukkig is mok niet besmettelijk voor andere paarden. Vaak zie je dat de problemen met mok in de nazomer en in de herfst zich het meest voordoet. Maar er zijn ook paarden die er het hele jaar problemen mee hebben. Je ziet dit vaak bij Tinkers, Friezen en trekpaarden. Maar ook andere paarden kunnen last krijgen van dit probleem. Gelukkig zijn er heel veel therapieën die je kunt uitproberen. En soms kan je proberen wat je wilt, het blijft terug komen.  


Wat kunnen we zelf tegen mok doen?
Er zijn heel veel soorten therapieën en middeltjes tegen mok in de handel. Bij het ene paard zou homeopatische tabletjes helpen, en soms hoor ik mensen ook zeggen: ‘Ik was mijn paard met biotex, ik blijf er maar vanaf voordat het erger wordt, ik smeer er teer op!’Als ik op een beurs staat hoor ik de meest uit één lopende verhalen. Ik kan niet beoordelen wat voor jou paard het beste werkt, maar ik kan wel vertellen over mijn eigen ervaring met mok.

Als wij mok in de kootholte constateren bij één van onze paarden, dan scheer mijn dochter eerst de kootholte uit. Dan wassen wij éénmalig het paard met betadine-shampoo ( niet vaker want dat droog de huid alleen maar uit!) Daarna drogen wij de kootholte met een schone handdoek. En smeren er Duval mokgel op. Dit doen wij ’s ochtend en ’s avonds. Maar als ’s avonds de kootholte vies is geworden dan maken wij de plek schoon met Oosterschelde lotion. Daarna drogen wij de behandelde plaats weer af met een schone handdoek. Maar eerst moet de behandelde plaats goed droog zijn. Als het natweer is, föhnen wij de behandelde plaats droog. Aan de föhn moet je natuurlijk wel eerst je paard laten wennen. Daarna smeren wij er weer Duvalmokgel op. 


Het mooie van dit product is dat het een samengestelde probiotica groep bevat. Deze zorgen ervoor dat op een natuurlijke manier aanwezige schimmels en bacteriën in onbalans worden gebracht. Het is een natuurlijke transparante en geurloze gel en heeft een bijzondere beschermende werking voor de huid en dringt diep door in de aangetaste plek. Deze mokgel zorgt ervoor dat de voedselbronnen van de pathogene bacteriën opgegeten worden door de bacteriën uit de producten. Soms kan het wel een tijdje duren voordat je het probleem onder controle hebt. Dus geduld en aandacht voor je paard is wel wezenlijk van belang.

Hoe ontstaat mok
Mok is een multifactoriële ziekte. D.w.z. dat er vele oorzaken kunnen zijn welke vaak gecombineerd voorkomen. Schimmelinfecties, schurfmijten, zonnebrand (bij witte huid), maar ook invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan o.a. modder en zand, vuil, teveel en te grondig wassen, insektenbeten, diaree met als gevolg been beschadiging van de huid. Maar ook een vieze stal kan er voorzorgen dat mok ontstaat. 

Doordat het huidgebied waarin de aandoening aangrijpt bij ieder beweging van het paard mee beweegt, zal herstel van de beschadiging minder snel verlopen dan op plaatsen waar de huid weinig beweegt. Ander nadeel van de locatie van het probleem is dat het zo dicht bij de grond is. Maar ook bacteriële infecties kunnen het probleem verergeren. Ze kunnen makkelijk een voedingsbodem vinden en kunnen dan nog meer problemen veroorzaken. Dus snel handelen is van groot belang.

Als je paard eenmaal mok heeft is dit vaak kostbaar en zeer arbeidsintensief! Maar onthoudt één ding de aanhouder wint!

Als ons paard mok heeft, hebben wij de taak om ervoor te zorgen dat het paard
weer beter wordt. Dit brengt vaak bezorgdheden met zich mee.
Geduld is hierbij een schone zaak.
Laat de natuur hier bij jou een handje helpen!
-          Monique Bijl- van der Linden
Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige


Geen opmerkingen:

Een reactie posten