woensdag 29 februari 2012

Reinigingskuur voor je paard dat doet je paard goed!



Het is weer lente. De narcissen, sneeuwklokjes en krokussen zie je langzamerhand weer de grond uitschieten. Ook de paarden vinden het weer heerlijk op de wei. Maar als het lente wordt, is het voor onze paarden weer tijd om een reinigingskuur te ondergaan. Waarom vraagt u zich misschien af? Nou, dat zou ik u vertellen. Overal om ons heen bevinden zich toxische stoffen, ook wel afvalstoffen of gifstoffen genoemd. Deze stoffen komen bij onze paarden binnen d.m.v. voeding, medicijnen en niet te vergeten door inademing. De lucht die wij als mens en paard inademen is ook vervuild. Daarom kan het voor uzelf, maar ook voor uw paard zeker geen kwaad om in het voor en najaar je paard een reinigingskuur te geven.

Dieren in het wild weten precies wat ze nodig hebben voor hun lichaam om het optimaal gezond te houden. Ze maken ook gebruik van reinigingskuren. Ze eten bepaalde kruiden en planten die een reinigende werking hebben. Maar doordat onze paarden anders leven als in het wild, moeten wij ze een handje helpen.

Jaren geleden toen ik mensen  over een reinigingskuur hoorde bij zichzelf, vond ik dit maar klink klare onzin. Totdat ik na mijn paardrijdongeluk mezelf ging verdiepen in gezonde voeding waardoor ik er achterkwam dat d.m.v. luchtvervuiling, grondvervuiling, voeding en stress een reinigingskuur op zijn tijd alleen maar het lichaam ten goede komt! Hierdoor ben ik ook anders na de gezondheid van onze dieren gaan kijken. De aarde is nu eenmaal niet meer zo schoon als dertig of veertig jaar geleden. Daar dragen wij allemaal ons steentje aan bij. Dus tegenwoordig draag ik ook mijn steentje bij om onze paarden twee maal per jaar een reinigingskuur te geven. Het is een kwestie van gewoon doen, zo makkelijk kan het allemaal zijn om je paarden lichamelijk gezond te houden.

Wanneer afvalstoffen zich niet makkelijk kunnen afvoeren gaan deze zich stapelen in het lichaam. Zo’n opeenstapeling kan zich voor gaan doen als het reinigingssysteem niet goed werkt of er teveel afvalstoffen bij je paard aanwezig zijn. Als een paard teveel afvalstoffen binnenkrijgt, denk hierbij aan spijsverteringsproblemen, verkeerd voer (b.v. beschimmeld hooi is een boosdoener!) , langdurig medicijn gebruik of een snelle opname van makkelijk verteerbare koolhydraten (hoefbevangen) zijn allemaal oorzaken waardoor je paard wel twee keer in een jaar een reinigingskuur kan gebruiken.

Het lichaam zal eerst de afvalstoffen uit willen drijven via de organen zoals, lever, nieren en darmen. Dit kan je merken aan stinkende ontlasting vaak gepaard gaande met diaree en anders gekleurde urine. Lukt het lichaam het niet via deze weg dan gaat het via andere kanalen denk hierbij aan de huid,haren en hoeven van het dier. Als dit zich voordoet kan het leiden tot een slechte conditie van vacht en hoeven, maar ook een vette huid speelt mee. Als er veel afvalstoffen in de huid en vacht zitten zal een paard aantrekkelijk worden voor vliegen en muggen. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Als een paard te lang afvalstoffen in zijn/haar lichaam heeft kan dit leiden tot diverse gezondheidsproblemen denk hierbij aan een verminderde weerstand, ontstekingen, allergieën en hoefproblemen. Ik geef tegenwoordig twee keer in het jaar onze paarden een Duval Chlorella poeder kuur. Het  is een voedingssupplement in een 100% natuurlijke vorm. Chlorella is een groene eencellige alg met vele unieke eigenschappen. Deze alg bevat alle essentiële voedingsstoffen die een paard nodig heeft zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren. Onze paarden varen er wel bij! En dat is in mijn ogen het enige wat telt!
Verandering en verbetering beginnen van binnenuit. 
Daarna veranderen de uiterlijke omstandigheden vanzelf mee.

Lobke Bijl met Becky W
Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 24 februari 2012

Een vieze hond of kat zorgt in huis voor veel ongemak!


Als je als huisdier een hond of een kat hebt, maak je allemaal wel eens een keertje mee, dat de hond of kat voor de deur zit zo zwart als roet. Wij hebben twee katten Miesha en Bliksem die zo nu en dan wel eens een kijkje gaan nemen in de sloot. Vooral Bliksem kan er een handje van. Wij zeggen ook altijd tegen elkaar: ‘Bliksem die doet zijn naam eer aan!’ En daar is geen woord van gelogen. Aangezien de sloten niet altijd even schoon zijn, ziet hij er vaak dan ook zeer onaangenaam uit. Wassen is dan de enigste optie voordat hij bij mij dan naar binnen mag.

Vinden de katten het wassen leuk? Miesha heeft er niet zoveel problemen mee, Bliksem is hierin ook anders. Weer doet hij zijn naam eer aan. Maar wassen dat zal toch moeten gebeuren. Tegenwoordig als ik mijn katten moet wassen was ik ze beide met Duval shampoo en antiklit. Het is een milde en neutrale shampoo voor de gevoelige huid. De shampoo is hypoallergeen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Deze shampoo zorgt ervoor dat de vacht weer heerlijk zacht is. En als Miesha of Bliksem eenmaal gewassen zijn, zijn ze beide weer graag binnen achter de ruit. Ze liggen dan heerlijk achter het glas in het zonnetje zichzelf weer op te warmen. Je hoort ze spinnen van genot. En ik ben weer blij want ze voelen weer heerlijk zacht aan.

Natuurlijk hoef je je kat niet te wassen als hij niet vies is. Alleen in geval van een huidprobleem. Maar als je kat stinkt, nou geef hem/of haar in mijn ogen maar eens een wasbeurt maar nooit met shampoo voor de mens, want deze is absoluut niet geschikt voor een kat of een hond. Dit komt doordat de huid van een kat of hond een andere zuurgraad (pH) heeft dan die van de mens. Een verstoring van deze zuurgraad, door bijvoorbeeld mensenshampoo kan leiden tot huidproblemen.
En dan wordt het probleem alleen maar groter!


Dit is onze Bliksem hij ligt liever in het zonnetje als dat hij zich laat wassen,
maar soms kan hij er echt niet onderuit!


Tips om uw kat of hond te wassen!
  1. Kam de vacht en verwijder eventuele klitten
  2. Maak uw kat of hond goed nat met lauw water.
  3. Smeer de shampoo uit over je handen en masseer de shampoo vervolgens uit in de vacht. Begin bij de nek en rug en werk dan verder naar beneden. Breng voldoende shampoo aan.
  4. Zorg ervoor dat er nooit shampoo in de ogen en oren van je dier komt. Dit vinden we zelf toch ook niet prettig?
  5. Spoel de shampoo uit tot het water weer helder is.
  6. Als het dier heel vies is, geef het dier dan nog een keer een shampoo beurt en laat het 5 tot 10 minuten inwerken. Dit is belangrijk voor het inwerken van de werkzame bestanddelen van de shampoo op de vacht en de huid.
  7. Laat uw hond of kat zich lekker uitschudden en droog daarna je huisdier af of gebruik een föhn. Maar laat je dier eerst wel wennen een de föhn. Als het daarna nodig is kan je de droge vacht kammen.
  8. Daarna even lekker kroelen met het dier kan natuurlijk nooit geen kwaad. En geef het dier dan lekker de rust die hij of zij verdient na zijn wasbeurt!

Miesha onze trouwe stal vriendin! 
                                                                    


Ik zag twee katten lekker wassen
O het was een wonder!
’t Was een wonder echt een wonder
Dat die katten met Duval wassen konden.
Hi hi hi, ha ha ha,
‘k stond erbij en ik keek ernaar!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

maandag 20 februari 2012

Help mijn paard heeft mok!


Help mijn paard heeft mok!

Wist u dat mok een verzamelnaam is voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van het paard? Mok kan erg hardnekkig zijn en kan er voor zorgen dat je met je handen in het haar komt te staan. De meest bekende vorm van mok is wel de kootholte (het gebied net boven de hoef aan de achterzijde van het been). Vaak zie je dat mok bij een aantal paarden telkens weer terugkomt. Gelukkig is mok niet besmettelijk voor andere paarden. Vaak zie je dat de problemen met mok in de nazomer en in de herfst zich het meest voordoet. Maar er zijn ook paarden die er het hele jaar problemen mee hebben. Je ziet dit vaak bij Tinkers, Friezen en trekpaarden. Maar ook andere paarden kunnen last krijgen van dit probleem. Gelukkig zijn er heel veel therapieën die je kunt uitproberen. En soms kan je proberen wat je wilt, het blijft terug komen.  


Wat kunnen we zelf tegen mok doen?
Er zijn heel veel soorten therapieën en middeltjes tegen mok in de handel. Bij het ene paard zou homeopatische tabletjes helpen, en soms hoor ik mensen ook zeggen: ‘Ik was mijn paard met biotex, ik blijf er maar vanaf voordat het erger wordt, ik smeer er teer op!’Als ik op een beurs staat hoor ik de meest uit één lopende verhalen. Ik kan niet beoordelen wat voor jou paard het beste werkt, maar ik kan wel vertellen over mijn eigen ervaring met mok.

Als wij mok in de kootholte constateren bij één van onze paarden, dan scheer mijn dochter eerst de kootholte uit. Dan wassen wij éénmalig het paard met betadine-shampoo ( niet vaker want dat droog de huid alleen maar uit!) Daarna drogen wij de kootholte met een schone handdoek. En smeren er Duval mokgel op. Dit doen wij ’s ochtend en ’s avonds. Maar als ’s avonds de kootholte vies is geworden dan maken wij de plek schoon met Oosterschelde lotion. Daarna drogen wij de behandelde plaats weer af met een schone handdoek. Maar eerst moet de behandelde plaats goed droog zijn. Als het natweer is, föhnen wij de behandelde plaats droog. Aan de föhn moet je natuurlijk wel eerst je paard laten wennen. Daarna smeren wij er weer Duvalmokgel op. 


Het mooie van dit product is dat het een samengestelde probiotica groep bevat. Deze zorgen ervoor dat op een natuurlijke manier aanwezige schimmels en bacteriën in onbalans worden gebracht. Het is een natuurlijke transparante en geurloze gel en heeft een bijzondere beschermende werking voor de huid en dringt diep door in de aangetaste plek. Deze mokgel zorgt ervoor dat de voedselbronnen van de pathogene bacteriën opgegeten worden door de bacteriën uit de producten. Soms kan het wel een tijdje duren voordat je het probleem onder controle hebt. Dus geduld en aandacht voor je paard is wel wezenlijk van belang.

Hoe ontstaat mok
Mok is een multifactoriële ziekte. D.w.z. dat er vele oorzaken kunnen zijn welke vaak gecombineerd voorkomen. Schimmelinfecties, schurfmijten, zonnebrand (bij witte huid), maar ook invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan o.a. modder en zand, vuil, teveel en te grondig wassen, insektenbeten, diaree met als gevolg been beschadiging van de huid. Maar ook een vieze stal kan er voorzorgen dat mok ontstaat. 

Doordat het huidgebied waarin de aandoening aangrijpt bij ieder beweging van het paard mee beweegt, zal herstel van de beschadiging minder snel verlopen dan op plaatsen waar de huid weinig beweegt. Ander nadeel van de locatie van het probleem is dat het zo dicht bij de grond is. Maar ook bacteriële infecties kunnen het probleem verergeren. Ze kunnen makkelijk een voedingsbodem vinden en kunnen dan nog meer problemen veroorzaken. Dus snel handelen is van groot belang.

Als je paard eenmaal mok heeft is dit vaak kostbaar en zeer arbeidsintensief! Maar onthoudt één ding de aanhouder wint!

Als ons paard mok heeft, hebben wij de taak om ervoor te zorgen dat het paard
weer beter wordt. Dit brengt vaak bezorgdheden met zich mee.
Geduld is hierbij een schone zaak.
Laat de natuur hier bij jou een handje helpen!
-          Monique Bijl- van der Linden
Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige


Help mijn paard heeft een hoefprobleem!


Duval hoofaid
Een natuurlijk middel wat een probleem aanpakt!

Help mijn paard heeft een hoefprobleem!
Het onderhouden van de paardenhoef is belangrijk voor het paard om zich zo goed mogelijk op een natuurlijke en evenwichtige manier te bewegen. Als de hoeven al vanaf jonge leeftijd goed worden onderhouden, kan men veel aandoeningen voorkomen. Daarnaast kan een goede hoefverzorging aandoeningen helpen genezen die later kunnen ontstaan.

Als je paard/pony iets aan zijn hoeven mankeert is dit altijd heel wat. We willen er zo snel mogelijk vanaf, want we zien dat het dier vaak veel pijn heeft aan zijn hoeven. Als je eenmaal te maken gehad heeft met een straalinfectie dan weet je dat je hier veel aandacht aan moet besteden om het probleem op te lossen. Vaak heb je te maken met een bijbehorende doordringende stank. Het is van groot belang om de onderkant van de hoef met een bacteriedodend middel te behandelen.
Er zijn veel mensen die teer gebruiken om dit probleem te behandelen. Helaas kan ik u zeggen dat teer er voor zorgt dat de bacteriën worden ingesloten zodat er geen zuurstof meer bij kan. Met alle nare gevolgen van dien.

Ik weet inmiddels dat er ook een natuurlijk middel op de markt is om dit probleem zelf te behandelen. Dit middel is een krachtig geconcentreerde balsem tinctuur samengesteld uit gebalanceerd kruidenmengsel. Dit op basis van verschillende soorten natuurlijk gewonnen hars. Het mooie van dit product is dat het de membraamachtige werking er voor zorgt dat de zuurstofwisseling op de te behandelende plaatsen werkt, waardoor de tinctuur beter kan door dringen en zijn werking kan doen. Het mooie van dit product is dat het voor een structuur herstellende werking zorgt.

Evy Ananda voor het eerst bij de hoefsmid


Zorg er voor dat de te behandelde plaats goed gereinigd wordt en daarna desinfecteren. Daarna met een wattenstaafje de onverdunde vloeistof lokaal op en rondom de aangedane plaats aanbrengen. Na een korte prikkeling ontstaat er een beschermend vliesje. Als het probleem zeer ernstig is, dan behandel ik vaak de plekken enige malen per dag voor het beste resultaat.

Wist u dat veel hoef- en beenproblemen voort komen uit een slechte hoefverzorging en slechte hoefverzorgingstechnieken. Een echte goede, gewetensvolle hoefsmid kan er voor zorgen dat bepaalde problemen gecorrigeerd worden. Raadpleeg daarom altijd een goede hoefsmid.

Daarom zeg ik ook altijd: een eerlijke hoefsmid is GOUD WAARD!


Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 17 februari 2012


Spierpijn kunnen we daar iets aan doen?


Spierpijn is een vervelend iets. Als we zelf te lang sporten, wandelen of fietsen omdat wij zelf dit niet gewend zijn, voelen we vaak de tweede dag erna spierpijn. Een zeurderige pijn waar we niet altijd vrolijk van worden. Dit kan ook bij je paard of hond gebeuren.

Elk dier piekt geestelijk en lichamelijk op een ander tijdstip en korter of langer dan andere soort genoten. Als een paard of hond piekt, is hij op de top van zijn lichamelijke kunnen en is hij alert en reageert hij snel. Alles gaat soepel en lekker. Als je net je paard of hond wilt trainen zal het hoogte punt in het begin slechts een paar minuten duren. Bij elk dier duurt het hoogtepunt langer naarmate zijn of haar conditie verbetert. Je moet van je paard/hond zijn hoogtepunt gaan herkennen zodat je hier zolang mogelijk gebruik van kan maken. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe en de meest uiteenlopende dingen kan doen met je dier.

Als je jouw dier laat werken als hij al over zijn kunnen heen is, loop je de kans dat je wat je eerder samen hebt opgebouwd verloren is gegaan.  Je kan altijd beter stoppen op het punt dat het dier het nog leuk vindt, want dan beleef je er zelf ook meer plezier aan. Dan blijf je uitkijken naar de volgende training.

Bink onze kanjer!
Als je een flinke training achter de rug heeft is het van groot belang om een cooling-down met je dier te doen. Je bouwt je werk geleidelijk en systematisch af. Neem hier minstens 10 minuten de tijd voor. De cooling-down begint na de laatste herhalingsfase. Je kan er voor kiezen om met een lange teugel rond te stappen maar ook kan je met je paard aan een lange teugel even draven. Het mooie hier van is dat die losse ontspannen draf er voor zorgt dat de melkzuur uit de gespannen spieren van zijn achterhand de kans hebben om te verdwijnen en het zal er voor zorgen dat het dier zijn geest leeg kan maken. Met een hond speel of wandel je nog een poosje.                           

Na een training geniet Bronco van aandacht!
Zorg er altijd voor dat als je paard/hond  het erg warm heeft , dat zijn spieren niet te snel afkoelen. Leg op het paard een wollen zweet- of uitrijdeken over zijn rug en lendenen, zodat zijn spieren de warmte langzamer afgeven. Heb je geen zweert of uitrijdeken bij de hand, maar er lig wel stro, wrijf het dier dan in met stro.
Zet je paard of hond nooit op een tochtige plaats.
Als je dier dan toch een paar dagen later last heeft van spierpijn, dan is er altijd nog een natuurlijk middel om de pijn te verzachten. Wat ook heel goed en lekker voor je paard of hond is, is het dier is verwennen met een heerlijke massage.



De natuur verleent de kracht om te verwekken en te groeien,

Wij als mens moeten weten dat we elke keer als we ons dier trainen op het hoogtepunt moeten stoppen!

Zodat zowel mens als dier het beste uit zich zelf naar boven kan halen!
-          Monique Bijl- van der Linden

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige.  

woensdag 15 februari 2012


De psyche van het paard


We weten allemaal dat een paard een goed van vertrouwen is, zeer goedmoedig is. Maar wist u ook dat een paard veel fijngevoeliger is dan men vaak gewoonlijk aanneemt? Het paard is zeer gesteld op liefkozingen en bezit, naast een fabelachtig geheugen en een buiten gewoon scherpe plaatszin. Een paard neemt heel snel gewoontes aan, waaraan het dan strak en stijf vasthoudt. Als men een paard een ruwe behandeling geeft en vaak straffen zou je zien dat een paard spoedig angstig wordt. Met alle gevolgen van dien.

Het is dan ook van groot belang dat je een paard ziet als een goedmoedig dier die heel fijngevoelig is en dat het een levend dier is met een eigen psyche en dat het dus niet een levenloze machine mag worden die men behandeld.

Kijk eens naar het temperament van een paard. Ieder paard is verschillend net als de mens. Ze hebben allemaal hun eigen ik. Daarom is het van groot belang om elk dier op zijn eigen ik te bekijken  en te waarderen. Het ene paard is koel in zijn hoofd, de volgende een heet hoofd en een ander paard is angstig.
Als een paard angst heeft ga dan altijd eerst na waar het probleem van dan komt. Ieder probleem begint ergens. Als een paard bang wordt is het vaak te zien dat het dier schichtig wordt, opzij springt, steigert of achteruit slaan.

Maar ook veel onbelangrijker uitingen, zoals verkeerde gespannen en overijlde passen, het krampachtig samentrekken van sommige spiergroepen en het laten zakken van de rug, of het slaan met hoofd en staart ontstaan alleen uit angst.

Als je achter het probleem komt waarom dat een paard angst heeft, ben je al een eind op de goede weg. Maar als je dan nog ziet dat je paard angstig is geef hem dan eens Duval sedinerf. Dit werkt bij alle vormen van stress en onrust. Het is een algemeen ontkrampend middel. Het mooie van dit product is het werkt zowel kalmerend als regulerend op de psyche, het zenuwstelsel en het bevordert de slaap.


Als ik er niet voor mezelf ben, wie zal er dan voor mij zijn?
Als ik angst heb, help mij dan ook al ben ik een paard,
 Luister, kijk naar mijn gevoel, ik ben op deze aardbol met een doel!
-          Het paard

Met Vriendelijke Groet,

Dreamer was in het begin met zadelmak maken ook heel erg onzeker
en dat zorgde letterlijk voor angst. Kijk maar naar zijn staart tussen
zijn benen.
Monique Bijl- 
van der Linden                      
Ervaringsdeskundige

dinsdag 14 februari 2012


Een paardenkoek die er toe doet!

Alles is te leren, alle kennis is te vinden, als we maar opzoek gaan naar datgene wat ons boeit! Als je wel eens problemen hebt met je paard kan het zo zijn dat het probleem al begint bij het spijsverteringsproces.
Wist u dat het spijsverteringsproces van het paard hoofdzakelijk plaats vindt in de dikke en de blinde darm? In deze darmen wordt met name de ruwe celstof cellulose ( maar ook lignine = (houtstof) is een chemische stof, die voorkomt in de celwand van verschillende cellen. en hemicellulose = een verzamelnaam voor een reeks zeer nauw verwante koolhydraten die worden gemaakt in planten. ) Dit gebeurt onder invloed van bepaalde eencelligen en bacteriën. Daarom is het belangrijk om uw paard zo twee keer in een jaar te ontgiftigen.  Wist u dat een paard in de natuur naast gras ook kruiden, bladeren, wortels, fruit, noten en schors eten? De paardenkoek die er toe doet heeft veel van deze ingrediënten in de paardenkoek zitten. Zo heeft de Duval Chlorella Multifitkoek  fruitmeusli, honing, granen, zaden, chlorella en bindmiddel in zijn koek toegevoegd.

Tegenwoordig geef ik om mijn paarden zo af en toe eens extra te verwennen een  Duval Chlorella Multifitkoek. Deze paardenkoek wordt aanbevolen als toevoeging aan de basisvoeding ter ondersteuning van de gezondheid en de weerstand van het paard. Maar je kan natuurlijk ook gewoon je paard eens lekker verwennen met zo'n koek. Wedden dat géén één paard daar op tegen is? 

Wist u dat Chlorella tevens een sterk ontgiftende werking heeft?  Wat is Chlorella nu precies zou u zich afvragen?  Chlorella is een groene eencellige alg met vele unieke eigenschappen.
Deze alg bevat alle essentiële voedingsstoffen die een paard nodig heeft zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren.
Nadat ik veel informatie hebt gekregen over een evenwichtige darmflora kijk ik nu anders tegen al die brokken en diverse paardenmuseli aan. Dat een paard erg afhankelijk is van een evenwichtige darmflora en een constante zuurgraad in de darmen is eigenlijk heel normaal. Medicijnen, wormenkuren en  NSK’s ( = Niet- structurele koolhydraten zoals enkelvoudige suikers, zetmeel en fructaan ze zitten in de cellen en de sappen van planten.) kunnen zowel het evenwicht als de zuurgraad vertoren. Maar ook al denken we dat we onze paarden goed verzorgen er zitten ook NSK’s in brood, wortelen, appels, klaver, wikke  paardenmuseli, biks en andersoortige brokken/krachtvoer(tenzij het naar waarheid- anders op de verpakking vermeld staat).

Door de paardenkoek te geven zorg ik er ook voor dat mijn paard ontgiftigd wordt op een natuurlijke manier.  Voor meer informatie klik hier 
Eén ding heb ik besloten, ik geef tegenwoordig mijn paarden voor het lekker zo nu en dan zo’n Duval Chlorella Multifitkoek. Een paardenkoek die er echt wel toe doet! Hierdoor weet ik dat ik iets geef aan mijn paarden wat goed voor hun is en dat ze de koek nog super lekker vinden ook is op de koop toe mooi mee genomen!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

De winter is nu echt voorbij!


De winter is nu echt voorbij!

Gisteren heeft de dooi zijn intrede gedaan. Het Hollandse winter tafereel met de schaatsen is weer voorbij. Jammer dat de Elfstentocht niet verreden is, want als je een echte schaatsfanaat bent, mag het natuurlijk nog weken vriezen! Ik hou ook van schaatsen, maar wij hebben nu eenmaal dieren en daar ga gewoon heel veel tijd in zitten. Dus dit jaar maar twee keer op de schaatsen gestaan. Natuurlijk net als iedere andere Nederlander wel volop sneeuw moeten vegen. 

Toen ik vanmorgen wakker werd en naar buiten keek, was het om 7.30 uur eigenlijk nog pik donker. Dat was weer even wennen, want toen er de afgelopen dagen sneeuw lag, was het om 6.30 uur al voor mijn gevoel licht. De sneeuwlaag zorgde voor licht in de morgen.

Natuurlijk ben ik ook weer blij, dat het eindelijk stopt met vriezen. Iedere ochtend al dat gesleep met water naar de dieren, is nu eindelijk weer voorbij. Toch weer heerlijk dat de waterleiding gewoon weer op de drinkbakken kan worden aangesloten. Gemak dient de mens! Hoe deed men dat vroeger eigenlijk? Gewoon niet zeuren maar doorgaan, denk ik!

Gisteren liepen de paarden nog op de wei, maar vandaag moeten ze het met elkaar in de buitenbak doen. Misschien nog één dag of twee, dan zou de vorst wel uit de grond zijn en kan onze dochter Lobke weer gaan paardrijden. Dat is het liefste wat ze de hele dag doet. Met paarden bezig zijn.   
We kijken er allemaal al weer naar uit. Laat de lente nu maar komen.

In februari guur en koud, dan komt er een zomer waarvan je houd!

We wachten met elkaar maar rustig af.

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige


zondag 12 februari 2012


Bink, Bassie en Lassie mijn kanjers!

Het heeft vannacht weer aardig gevroren. Vandaag weer lekker langs de Waal gelopen met mijn honden. Wat is er mooier als iedere dag met je honden een lange wandeling te maken door de natuur. De meeste mensen onder ons zijn iedere dag gehaast en hebben weinig tijd om goed voor zichzelf te zorgen. Want tijd is geld! Ik neem iedere dag de tijd om te genieten in de natuur. Dit brengt mij tot rust, maar wat ik ook merk is dat mijn honden het helemaal geweldig vinden. Ze rennen en spelen om mij heen, zodoende ben ik nooit alleen! 




Lassie en Bassie


Een hond die levenslustig is heeft een sterk immuunsysteem. Ik geef mijn honden iedere dag het beste voer wat er is en aan beweging geen gebrek. Maar toch merkte ik dat Bink mijn (Mechelaar) weinig eetlust meer had, moeheid en soms chagrijnig was. Je denkt al snel oh, het is een ander soort hond hij is minder vrolijk als Lassie en Bassie. Maar voor mij en mijn gezin is hij een super lieve hond, dus er moest voor mijn gevoel toch echt iets zijn. Doordat ik met onze producten voor paarden, honden, katten op de beurs Paard 2012 te Hardenberg had gestaan kwam ik nieuwe mensen tegen.
Ik kreeg een geweldig advies en ben bij die meneer langs geweest. Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn die anders naar het leven kijken. Ik heb een voedingssupplement mee gekregen. Dit was voor een goede lever en galfunctie. Bink zijn lever werkte niet goed, daardoor kreeg hij problemen. 

Nadat dit voedingssupplement op was ben ik Bink extra Duval Chlorella tabletten voor dehond gaan geven. Nu kregen mijn honden iedere dag al dit uitgebalanceerd voedingssupplement in een 100 procent natuurlijke vorm. Maar het mooie van dit product is dat het een sterk ontgiftende werking heeft. En dat had juist Bink nu extra nodig. En waarachtig mijn Bink is nu helemaal weer de oude. Hij eet goed, zit lekkerder in zijn vel en is niet meer chagrijnig. Heerlijk toch! En mijn andere kanjers die varen er ook wel bij!

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden!

Zorg goed voor je zelf en voor je dieren dan hoeven de meesten onder ons niet zo te lijden, maar moeten wij als eigenaar alleen onze dieren zelf leiden naar de plekken waar het goed is voor hen!

Bink 


Misschien vriest het vannacht wel weer, maar morgen vroeg zijn wij er weer. Weer of geen weer wandelen doen wij elke dag met veel plezier weer!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

zaterdag 11 februari 2012


DUVAL PHYTOTHERAPIE

Wist u dat kruidengeneeskunde een oeroude therapie is? Vaak wordt gesproken over ‘phytotherapie’, maar bij deze therapie worden allerlei planten gebruikt, niet alleen die welke als kruiden zijn ingedeeld en die niet overblijvend houtachtige weefsels bovengrond ontwikkelen. Het is waarschijnlijk de meest aanvaarde alternatieve therapie. 

Waar was al die jaren die kennis? Ik weet het niet maar wat ik wel weet, is dat veel conventionele medicijnen worden afgeleid van planten zoals bijvoorbeeld digitalis uit vingerhoedskruid en salicylzuur ook wel aspirine genoemd uit wilgenboom. Toen één van onze paarden een tijd pijn had kwam de hoefsmid met de oplossing om ons paard jonge wilgentakken te voeren voor de pijn. Ik had daar nog nooit van gehoord. Maar deze oude rot in het vak moest het in mijn ogen toch weten. Ik ben de wilgentakken gaan geven en kwam tot de conclusie dat de kwaal niet overging, maar wel voor een groot deel nam het de pijn weg bij ons paard.

Toen ik dan ook in aanraking kwam met Duval phytoherapie was ik meteen enthousiast.
Maar waarom hoorde ik dan nooit van phytotherapie? Misschien omdat de tijd er nog niet rijp voor was? Duval phytotherapie luidt een nieuw tijdperk in voor alle dierenvrienden groot of klein. Nadat ik zelf met mijn dieren deze producten mocht gebruiken was ik meteen om. Zoveel goede resultaten in korte tijd was voor mij een wonder. Ook al verzorg in mijn dieren iedere dag met de juiste intentie om ze gezond te houden toch hebben ze allemaal wel eens een keer last van een kwaal.  Ik zeg dan ook: “Duval phytotherapie is bezig met een nieuw tijdperk!” Toen ik mij meer ging verdiepen in phytotherapie kwam ik erachter dat in het Westen tot omstreeks het midden van de twintigste eeuw kruidengeneeskunst bijna de enige en zeker de belangrijkste geneeswijze was.

Het is jammer dat de  conventionele geneeskunst en diergeneeskunde nog steeds niet helemaal in zien hoe effectief phytotherapie kan zijn. Maar wie weet komt daar nu eindelijk na zoveel jaar verandering in. Bovendien treden er weinig bijwerkingen op, omdat de hele plant wordt gebruikt, met zijn uitgebalanceerde effect van diverse stoffen die synergetisch samenwerken.

                               In liefdevolle herinnering Sandy  gestorven 30 augustus 2011.

Duval phytotherapie is goed voor uw paard, hond, kat of vogels/sierkippen.



Met Vriendelijke groet,

Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 10 februari 2012

Het begin van een nieuw tijdperk voor alle dierenvrienden


Goede middag lezers van het Blog van paardensport Duval.
Mijn man vroeg aan mij, of ik stukjes wilde schrijven voor het blog van paardensport Duval. Natuurlijk doe ik dat met veel plezier omdat ik inmiddels weet wat deze natuurlijke producten voor mijn dieren betekenen. Maar voordat ik begin wil ik mij eerst persoonlijk even aan u voorstellen. Ik ben Monique Bijl- van der Linden. Geboren 28 april 1967 te Heerjansdam. Getrouwd met Pieter Bijl op 7 april 1989 te Zwijndrecht. Wij hebben één dochter zij heet Lobke Bijl en is geboren 18 februari 1994 te Dordrecht.  En we hadden een paard Anouk onze trouwe Haflinger. Nu u deze gegevens  van mij weet kan mijn verhaal voor u beginnen.

Als je een kind krijg in je leven, veranderd er al heel veel. Maar als er dan zeven jaar later een paard met de naam Anouk in ons leven komt gebeurd er nog veel meer. Nadat ik tien jaar geleden met mijn paard een paardrijdongeluk kreeg, is mijn leven enorm veranderd. Ik heb hier een boek over geschreven. De titel luidt als volgt: 
Gewoon Monique!
Het paard met een bijzondere boodschap

Na mijn ongeluk is er veel in mijn leven veranderd. In eerste instantie had ik niet gedacht dat mijn leven zo’n drastische wending zou krijgen. Mijn man en ik hebben keuzes gemaakt , waar we totaal geen spijt van hebben. Ik ben me dan ook de laatste jaren mezelf spiritueel gaan ontwikkelen. Ik heb het afgelopen jaar de opleiding paardenmassage gevolgd. Met goed gevolg afgerond. Ook heb ik de Bach Bloesemopleiding voor dieren gedaan.  In eerste instantie ben ik deze opleidingen puur gaan doen om mijn dochter en haar paarden te kunnen begeleiden in haar sportcarrière.
Tegenwoordig zitten mijn man, Lobke en ik ook in de preventie voor paarden. Dieren in de vrije natuur weten instinctief welke bouwstoffen uit die natuur ze nodig hebben en waar ze te vinden zijn. Duval Power from nature haalt deze bouwstoffen uit de natuur en bewerkt ze zodanig dat ze gemakkelijk aan de verschillende dieren kunnen worden aangeboden. Zo wordt aan de instinctieve behoeften van de dieren voldaan en zorgen de bouwstoffen voor hun groei en gezondheid. Duval is gespecialiseerd in productie en verkoop van natuurlijke gezondheidsondersteunende voedingssupplementen, stalhygiëne en verzorgingsproducten voor dieren. Al onze producten hebben tot doel een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van uw dier.
Tegenwoordig sta ik met mijn man en dochter op paardenevenementen met onze natuurlijke producten. Ook hebben wij Duval Phytotherapie. Dit is een complete lijn kruidenextracten op basis van alcohol.
Duval Phytotherapie producten :
• bestaan uit energetisch op elkaar afgestemde plantaardige samenstellingen op basis van alcohol.
• werken lichamelijk en energetisch.
• zijn afgestemd op deze tijd.
• zijn enig in hun soort.
Het is een prachtig product waar ik graag mee werkt als het nodig is. Ook ben ik stapeldol op alpaca’s, honden en katten. Ik gebruik daarom ook Duval Phytotherapie bij mijn andere dieren.

Maar dan wordt het  22 augustus 2011.
Het paard met een bijzondere boodschap is met haar afscheid bezig. Als het afscheidt nadert wordt het een moeilijke beslissing die ik echt moet nemen om ons trouwe paard te laten gaan. Door samen met Anouk en mijn dochter vragen te stellen aan het lichaam van Anouk d.m.v. kynologisch testen komen wij achter veel problemen bij Anouk. Door ook nog eens te communiceren met Anouk komen wij er achter dat het tijd wordt om Anouk los te laten. We geven Anouk en onszelf nog een nachtje de tijd om aan het afscheid te wennen. Ook al weet je dat afscheid nemen nooit went! Maar Anouk haar beslissing om te sterven dat moeten we accepteren. Je mag een paard nooit onnodig pijn laten lijden, voor je eigen verdriet. Dat is wat bij ons voorop staat! Hoe pijnlijk deze situatie ook is.

Na een nachtje geslapen te hebben ga ik s’ochtends weer de paarden en alpaca’s voeren. Toen ik op stal kwam om te voeren, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Maar Anouk stond net als altijd met haar hoofd tevreden door de deuropening. Een warme kus gaven wij elkaar net als alle andere dagen. Dat voelde goed en zo vertrouwt, dat is wat mij op dat moment op de been hield.
Toen ik Becky W, Bronco en Miracle gevoerd had hebben Anouk en ik samen gepraat. Daar kon Anouk in alle rust over nadenken. Ik heb altijd tegen Anouk gezegd als je moet gaan, dan moet je gaan! Dus ook vandaag heb ik dat  nogmaals bevestigd aan haar.  Toen ik samen met Lobke om 8.00 uur op stal kwam heb Anouk ons duidelijk gemaakt dat haar einde inzicht kwam op deze aarde. Met lood in mijn schoenen ben ik naar binnen gelopen en heb om 8.10 uur de dierenarts gebeld. Uit pure liefde heb ik dit voor haar gedaan. De dierenarts kon er om ± om 9.30 uur zijn. Pieter, Lobke en ik hebben met elkaar bij Anouk gewacht tot de dierenarts arriveerde. Het paard stond er rustig en vredig bij, het was goed zo.

Toen de dierenarts er was, zag zij meteen aan de blik in Anouk haar ogen dat zij veel pijn had. Ook de stand van haar benen was verkeerd. Ze lag aan ons alles uit over euthanasie en dat voelde voor ons allemaal oké. Anouk kreeg eerst een spuit om versuft te raken in haar stal. Daarna namen we haar mee naar buiten. Daar kreeg zij een spuit om haar spieren te verslappen. Toen ze heel rustig was kreeg zij een injectie in de bloedbaan om in te slapen. Lobke hield Anouk vast en Pieter en ik stonden erbij. Daarna nam de dierenarts het halstertouw van Lobke over. Na een kleine minuut viel Anouk langzaam en zachtjes om. Toen zij op de grond lag is Lobke op haar knieën naast haar hoofd gaan zitten. Ik zat op mijn hurken naast haar en streelde haar lichaam. Langzaam ging haar ademhaling het einde naderde. Ik zei: ´Ga nu maar Anouk, het is goed en mooi geweest! Rust Zacht onze lieverd!´   Na een minuut of vijf luisterde de dierenarts nog een keer naar Anouk haar ademhaling. Ook de test met haar hand over haar ogen daar reageerde zij niet meer op. Anouk haar ooglidreflex was verdwenen, zij was dood! Ze was gelukkig snel gestorven maar voor ons nog zo dicht bij.
Anouk van de Bosrand
Geboren 24 maart 1988                                               Gestorven 23 augustus 2011

Jaren geleden, was jij Anouk die enorme kracht.
Die ons allemaal veel wijze levenslessen heeft bijgebracht.
Mooi en sierlijk, waardig en edel, stap voor stap,
onder het zadel, voor de kar, dressuur, 
springen en voor de slee niets was jouw te veel.

Anouk van de Bosrand blijft in mijn hart bestaan,
daar verander geen één ander paard iets aan.
Nooit zal ik jouw vergeten, jij was heel speciaal.
Toen je stierf deed het veel pijn.
Ik had na mijn val van jou aan jou beloofd,
 dat jij zolang het kon bij ons zou blijven.
Nu ben je gestorven, we zien jouw in levende lijve niet meer.
Oh, mijn lieve Anouk waarom doet het zo’n zeer.

Rust Zacht!
-          Liefs Monique Bijl- van der Linden

Mijn boek maar ook dit blog is voor alle dierenvrienden. Ik ben een moeder, maar ook dierenverzorgster en vind al struikelend mijn eigen levensweg. Met dit verhaal wil ik de mensen laten zien dat dieren -  groot of klein – een belangrijke rol kunnen spelen in je leven. Liefde is de sterkste factor op deze aarde. Dieren brengen vreugde, liefde, warmte, oprechtheid en kennis. Laten we met elkaar luisteren wat alle dieren ons te vertellen hebben op deze wereld. Dan zal de wereld van het dier maar ook van de mens er nog liefdevoller, beter en mooier uitzien. Ons hart is vol liefde. Gebruik deze liefde voor onze dierenwereld!

Ik ga mij met hart en ziel inzetten voor deze blog van paardensport Duval. Om er voor te zorgen dat er meer mensen preventief hun dieren gaan verzorgen, zodat ook bij uw dier daadwerkelijk aan hun instinctieve behoefte wordt voldaan. Door deze bouwstoffen wordt hun groei en gezondheid bevordert. En dat willen we toch allemaal voor onze dieren?
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.
Mahatma Gandhi


Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige


woensdag 8 februari 2012

Paardensport Duval presenteert


DUVAL POWER FROM NATURE

 

In de Duval range van Paardensport Duval Power of Nature produkten voor paarden vindt u:

 

• Duval stalhygiëne produkten voor een schoon en gezond stalklimaat.


• Duval vachtverzorging produkten voor een optimale vachtverzorging.


• Duval voeding produkten voor opbouw en behoud van een goede weerstand.


• Duval therapeutische produkten voor een puur natuurlijke verzorging.


 

Duval produkten voor paarden zijn;


• puur natuurlijk


• geen geneesmiddelen


• en werken preventief

 

Wij onderscheiden ons door onze echte passie voor het ontwikkelen van puur natuurlijke voeding- en verzorgingsproducten voor dieren!


Onze producten zijn niet alleen geschikt voor Paarden! 

Ook voor uw Hond en Kat!