maandag 21 mei 2012

Ontwormen van je paard is noodzakelijk!


We weten allemaal dat ontwormen van je paard noodzakelijk is om parasieten bij jouw paard te voorkomen. Er zijn wel 10 verschillende wormen en er is ook nog een veulenworm (Strongyloides westeri) dat maakt het aantal op 11. Vroeger werd er om de zes tot acht weken ontwormd. Nu is gebleken dat dit echt niet zo goed is, als wij met z’n allen dachten. Moeten we dan helemaal niet meer ontwormen?, is vaak de vraag bij mensen. NEE, is hierop het antwoord, maar laat door u dierenarts een mestonderzoek doen zodat u weet of u paard daadwerkelijk wormen heeft.

Mestonderzoek ook wel EPG (Eieren Per Gram) genoemd.
Een EPG geeft een indicatie van het aantal volwassen wormen in uw paard(en), door het vasststellen van het aantal wormeieren in een mestmonster. Het geeft echter niet een totale wormbelasting dit komt doordat de lintworm haar eitjes niet regelmatig uitscheidt. Zou je twee of drie dagen later weer een nieuw mestmonster nemen, dan kan het goed mogelijk zijn dat de lintwormeitjes wel geconstateerd worden.
Conclusie: het kan dus zomaar bij het eerste mestmonster zijn dat er geen lintwormeneieren worden aangetoond, terwijl er wel een lintwormbesmetting is. Verder leggen larven van wormen geen eieren. De larvala stadia van wormen zijn veelal het meest schadelijk denk hierbij aan ingekapselde kleine rode bloedworm larven. Deze kunnen helaas niet worden vastgesteld in een mestmonster maar kunnen wel tot grote problemen leiden bij jouw paard(en).

Een mestonderzoek speelt een belangrijke rol bij een ontwormingsplan. Dit plan is voor iedereen verschillend. Géén één bedrijf is het zelfde. De wormen die door een mestonderzoek kunnen worden vastgesteld zijn kleine rode bloedworm, grote bloedworm en de spoelworm.
Ook is het van groot belang dat u verschillende voorzorgsmaatregelen kan treffen, om verspreiding van wormen tegen te gaan. Denk hierbij aan regelmatig mest verwijderen uit de wei en paddock. Ook kunt u landjes opdelen in paddocks. Combineer slepen met leegstand. Zorg dat u niet teveel paarden in één wei heb lopen. Als u meerdere weides heb is het ook te doen dat ze een tijdje op de ene wei lopen en daarna pas weer op de andere wei.

 Maar wist u dat schapen en koeien op de weide als stofzuigers kunnen dienen tegen de parasieten? Zij hebben geen last van de parasieten en zorgen zo voor een gezond weiklimaat.
Ieder paard heeft een andere wormbelasting en iedere situatie is uniek.
Conclusie: wees er op tijd bij, want voorkomen is beter dan genezen!


Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten