dinsdag 29 mei 2012

Hond in de vijver en tot overmaat van ramp zat hij van top tot teen onder het eendenkroos!


Hoi beste lezers van mijn blog. Wat hebben we toch allemaal een prachtig pinksterweekend achter de rug. Veel mensen zijn ondanks dat hete weer toch naar spring/dressuurwedstrijden gegaan, andere hebben genoten van een koude consumptie op een terrasje of lekker luieren op het strand. Ik kan u vertellen dat ik helemaal niet zo dol bent op dit warme weer, twintig graden is voor mij warm genoeg. Daarom zie je mij ook in de vroege en late uurtjes buiten, maar liever niet midden op de dag als de zon op zijn warmst aan de hemel staat.

Lassie de schelpjes vangster! 
Als het zo warm is, mogen mijn honden iedere ochtend zwemmen in rivier ‘De Waal’ lekker achter stokken of een balletje aan zwemmen vinden ze met elkaar helemaal geweldig. Iedere ochtend komt de competitie volop op gang. Onze Schotse Collie Lassie houdt meer van schelpjes vangen, maar al met al is het warme weer voor onze honden een kostelijk vermaak . Lekker zwemmen en plonzen. Maar ook ik heb zo mijn bezigheden en dacht gisteren middag: ik ga maar eens in de tuin aan de slag. Er stond ’s middags een heerlijk windje dus waagde ik mij buiten. Bink onze Mechelse herder vond het ook leuk om vlak achter mijn billen te staan toen ik op het prieeltje bij de vijver aan het werk was. Ik dacht nog: als hij er straks maar niet inspringt, want de kikkers waren volop aan het kwaken en dat vond hij heel interessant om te horen. Hij hing met zijn kop boven de vijver maar…..JA hij luisterde geweldig. Hij liep weer achter mij aan en alles leek goed te gaan totdat……. Ik een flinke plons achter mij hoorde. Ik draaide mij op en wat denk je?.........Daar kwam maar net zijn kop boven het eendenkroos uit. Hij kwam er op eigenkracht niet uit, dus pakte ik hem bij zijn nekvel en hoeps……hij stond weer achter mij op het prieel. Even stond Bink zich flink uit te schudden, de zwarte modder en het eendenkroos vloog tegen mijn blote benen. Maar boos……nee dat was ik niet, hij kon nu eenmaal zijn evenwicht niet houden. Maar wel was er voor mij gelijk weer werk aan de winkel.

Bink even uitrusten na zijn hachelijke avontuur!
Na het eten ben ik met mijn dochter en onze trouwe viervoeters naar ‘De Waal’ geweest. Daar kon Bink zich heerlijk van zijn vuil ontdoen. Maar ook al had hij veel gezwommen hij stonk nog een uur in de wind. Gelukkig heb ik altijd de paardenshampoo van Duval bij de hand. Deze is ook bestemd voor honden en katten. Toen we terug kwamen van het zwemmen heb ik meteen Bink en de andere gewassen. Ze roken daarna allemaal weer heerlijk fris en hun vacht was zijde zacht. Toch goed dat Bink achteraf in de vijver was gevallen anders had ik vast nog een paar dagen gewacht met de grote wasbeurt.  Het is altijd een hele klus vier honden goed wassen, maar als je de andere dag het resultaat voelt en ziet hoe zacht en schoon ze zijn, ze glimmen gewoon als een kulletje in de maneschijn, nou dan kan ik je zeggen: ‘Dat ik tevreden kan zijn met de wasbeurt met Duval shampoo!’

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden

maandag 21 mei 2012

Ontwormen van je paard is noodzakelijk!


We weten allemaal dat ontwormen van je paard noodzakelijk is om parasieten bij jouw paard te voorkomen. Er zijn wel 10 verschillende wormen en er is ook nog een veulenworm (Strongyloides westeri) dat maakt het aantal op 11. Vroeger werd er om de zes tot acht weken ontwormd. Nu is gebleken dat dit echt niet zo goed is, als wij met z’n allen dachten. Moeten we dan helemaal niet meer ontwormen?, is vaak de vraag bij mensen. NEE, is hierop het antwoord, maar laat door u dierenarts een mestonderzoek doen zodat u weet of u paard daadwerkelijk wormen heeft.

Mestonderzoek ook wel EPG (Eieren Per Gram) genoemd.
Een EPG geeft een indicatie van het aantal volwassen wormen in uw paard(en), door het vasststellen van het aantal wormeieren in een mestmonster. Het geeft echter niet een totale wormbelasting dit komt doordat de lintworm haar eitjes niet regelmatig uitscheidt. Zou je twee of drie dagen later weer een nieuw mestmonster nemen, dan kan het goed mogelijk zijn dat de lintwormeitjes wel geconstateerd worden.
Conclusie: het kan dus zomaar bij het eerste mestmonster zijn dat er geen lintwormeneieren worden aangetoond, terwijl er wel een lintwormbesmetting is. Verder leggen larven van wormen geen eieren. De larvala stadia van wormen zijn veelal het meest schadelijk denk hierbij aan ingekapselde kleine rode bloedworm larven. Deze kunnen helaas niet worden vastgesteld in een mestmonster maar kunnen wel tot grote problemen leiden bij jouw paard(en).

Een mestonderzoek speelt een belangrijke rol bij een ontwormingsplan. Dit plan is voor iedereen verschillend. Géén één bedrijf is het zelfde. De wormen die door een mestonderzoek kunnen worden vastgesteld zijn kleine rode bloedworm, grote bloedworm en de spoelworm.
Ook is het van groot belang dat u verschillende voorzorgsmaatregelen kan treffen, om verspreiding van wormen tegen te gaan. Denk hierbij aan regelmatig mest verwijderen uit de wei en paddock. Ook kunt u landjes opdelen in paddocks. Combineer slepen met leegstand. Zorg dat u niet teveel paarden in één wei heb lopen. Als u meerdere weides heb is het ook te doen dat ze een tijdje op de ene wei lopen en daarna pas weer op de andere wei.

 Maar wist u dat schapen en koeien op de weide als stofzuigers kunnen dienen tegen de parasieten? Zij hebben geen last van de parasieten en zorgen zo voor een gezond weiklimaat.
Ieder paard heeft een andere wormbelasting en iedere situatie is uniek.
Conclusie: wees er op tijd bij, want voorkomen is beter dan genezen!


Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

dinsdag 15 mei 2012

De paardentandarts is langs geweest


Bronco W

Hoi allemaal beste lezers van het blog van paardensport Duval. Vandaag mag ik jullie iets vertellen over de belevenissen van gisteren. Maar voor dat ik dit doet zal ik mij even voorstellen. Ik ben Bronco en ik ben super lief paard. Dat is punt één. Punt twee is, dat ik altijd heel gevoelig ben in mijn mond. Als ik wel eens luister naar mijn vriendje en vriendinnetje hebben zij veel minder last van hun mond. Maar ja het is zoals het is en ik moet het nu eenmaal met mijn mond doen. Ik liet aan mijn baasje weten dat ik veel pijn had in mijn mond. Ik maakte het haar duidelijk door liever niet het bit aan te pakken als wel en als het bit dan toch in mijn mond moest ging ik vaak met mijn hoofd schudden of hield ik tijdens het rijden mijn hoofd scheef. Gelukkig heb ik een lief en slim baasje die het al snel door had dat er wat met mijn mond moest zijn. Van haar moest ik mijn mond openhouden en toen heeft ze in mijn mond gekeken. Best een raar gevoel hoor zo’n mensenhand in je mond. Maar ze zag het meteen dat er bij mij nog kiezen uit moesten.


De zelfde dag nog belde ze bij mij in de stal de paardentandarts maar helaas had hij niet meteen tijd. Ja, ik ben natuurlijk niet het enige paard dat eens naar de paardentandarts moet. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk van mijn pijn af, maar geduld is nu eenmaal een schone zaak. Ook al hoor ik wel eens van mijn baasje dat ik soms nog iets meer geduld met alles moet krijgen. Maar dit even terzijde. Maar een  paar dagen later stond de beste man toch echt bij ons op de stoep. Een kist met gereedschap en een emmer water kwamen er tevoorschijn. De rillingen liepen over mijn lijf. Ik kreeg verschillende prikjes in mijn tandvlees, ik kan nou niet echt zeggen dat dit zo’n fijn gevoel is. ‘Maar het is natuurlijk nog altijd beter als een kies trekken zonder verdoving!’ denk ik dan maar.

Het was volgens de paardentandarts nog een hele klus, maar toen de klus geklaard was, was ik nog steeds een beetje versuft. Een dop en wolfstanden heeft de beste man uit mijn mond verwijderd.Je zou zeggen door die verdoving: ‘Bronco was in dromenland!, maar vergeet dat maar! Ik heb alles goed gevoeld en heb ook gezien dat mijn baasje continue bij mij was. Dat gaf mij een rustig gevoel!’
Dop van één van mijn kiezen

Wolfskiezen
Maar doordat er zo’n groot gat in mijn bovenkaak achtergebleven was, heb je toch sneller last van ontstekingen. Daar heb mijn lieve baasje meteen iets voor gegeven. Natuurlijk is het een natuurlijk middel zij noemt het phyto-therapie dat ze met een spuitje in mijn mond inspuit. Als ik stiekem op haar flesje kijk zie ik dat het Biolitan heet. Als ik haar met grote ogen aankijkt zegt ze tegen mij: ‘Zo vriend, hopelijk krijg jij nu geen ontsteking in jouw mond, want ik weet zelf hoe pijnlijk dat dit kan zijn!’ Ik kijk haar met mijn mooie bruine kijkers aan en ik weet dat zij het beste met mij voor heeft, want als er één is die weet hoe pijnlijk een ontsteking in je mond kan zijn, dan is zij het wel!’ Maanden geleden liep zij zelf vaak op stal met een pijnlijke mond. Nou, dan zag zij er echt niet altijd vrolijk uit hoor! En knapper werd ze ook niet van zo’n dikke toet!
Ik hoop binnenkort dat ik helemaal geen last meer heb van die diepe wond in mijn bovenkaak. Voor mijn gevoel kan je nu een menkar in mijn mond omdraaien, maar hopelijk is dit gevoel weer snel voorbij.

Liefs van Bronco

donderdag 10 mei 2012

Wedstrijdspanning wie kan dit niet!

Als ik samen met mijn dochter op wedstrijd gaat, zie ik vaak de gespannen gezichten van vele ruiters. Dit gebeurd zowel bij jong als oud. Ook bij kinderen op hele jonge leeftijd speelt presteren vaak al een grote rol. Vaak zie je ouders zo gespannen langs de kant staan, want de kinderen moeten en zouden presteren. Ze hebben tenslotte veel geïnvesteerd in de pony. Ik vraag mezelf wel eens af: wat is er nu belangrijker voor het kind de beker en het lintje en geen plezier in het paardrijden of…….. helaas vandaag geen winstpunt maar wel heerlijk ontspannen pony/paard gereden. Ik denk persoonlijk dat het laatste het beste is, om zo stapje voor stapje verder te komen in de categorieën die de paardensport te bieden heeft. En het laatste, ja…..dat komt het dier alleen maar ten goede!

Go with the flow
Als je erg je best wilt doen, ga je verkrampen en verlies je de ontspanning. Streef naar zacht en ontspannen in plaats van hard en verkrampt. Als je zacht en ontspannen bent, kan de energie onbelemmerd door u heen stromen. Jouw paard zou hier gelijk gehoor aan geven en zich ook gaan ontspannen. Wist je dat bij harde verkrampte mensen de energiestroom blokkeert?, wat uiteindelijk zelfs tot ziekte kan leiden. Alles in dit universum beweegt zich in een golfbeweging. Deze zachte golfbeweging kan je in je dagelijkse leven gaan integreren.
Ga de kansen zien, die het leven biedt, en ga er dan wat mee doen. Keer op keer blijkt de juiste weg, de weg van de minste weerstand te zijn.
`Go with the flow´ wordt dit ook wel genoemd.

Iedere nieuwe wedstrijd is een kans om je punten te verbeteren die je de vorige keer niet helemaal goed had gedaan. De jury zou ook vandaag weer over jou en jouw paard zijn oordeel laten gaan. Doe hier iets mee. Wees niet teleurgesteld al krijg je de uitslag, maar kijk naar je zelf en vraag je dan zelf af…..wat deden we goed en wat deden we vandaag samen fout. Fouten mag je maken, want alleen van je fouten kan je leren!
Als je echter altijd gewerkt hebt aan je eigen ontwikkeling en geïnvesteerd hebt in relaties met anderen, heb je van binnenuit de overtuiging dat je zelf jouw toekomst bepaalt. Je zult je zelf vragen stellen, over welke werkzaamheden, waar wil ik wonen, met wie wil ik leven en gelukkig zijn. Waarschijnlijk kom je op andere ideeën die jij vroeger voor onmogelijk had gehouden.
Jij bent zelf de regisseur van jouw eigen toekomst!

Als je daadwerkelijk de regisseur van jouw eigen toekomst wilt zijn, zal je daarvoor zelf de basis dienen te legen door:
In het gehele veranderingsproces te strijden voor jouw eigen belangen, natuurlijk zonder te vechten.
De overtuiging te koesteren dat veranderingen bij het leven horen, dit geen bedreigingen zijn maar nieuwe kansen om jezelf te ontwikkelen en te vernieuwen.
Voortdurend te werken aan jouw eigen ontwikkeling, en bij te blijven op jouw vakgebied.
`Een mens is nooit te oud om te leren´

Tips:
Geloof het en je zult het zien!
Maak een keuze.
Als jij zelf niet kies, kiest de omgeving, de ander of de situatie waar jij je in bevindt.
Kies voor jezelf, van daaruit voor de ander, je medemens, het bedrijf.
Loop jouw eigen weg en nodig de ander in vrijwilligheid uit om mee te lopen.
Succes op jouw weg des levens! Maar vergeet niet tijdens een wedstrijd te genieten!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

zondag 6 mei 2012

Doe alles vanuit uw KI


Ik hoop dat jullie zo langzaamaan gewend raken aan het leven in KI. En wie voor het eerst deze blog leest van paardensport Duval, blader dan eens terug in de vorige blogs, om uw voordeel met KI te kunnen doen. Je KI bevindt zich drie platte vingers onder je navel. Bij kuchen voel je het naar buiten drukken. Concentreer je aandacht op dit KI-punt. Raak het desnoods af en toe even aan. Stel u jezelf nu mentaal voor dat alle stress en druk van anderen in KI wegstromen. Hoe heerlijk voelt dit niet aan.

Als u zich regelmatig op dit KI-punt concentreert, is u hoofd leeg om helder te kunnen denken. Uw lichaamsgewicht bevindt zich dan in uw buik, waar het hoort.
Het gewicht zit beneden. In onze drukke hectische westerse maatschappij hechten wij veel waarde aan ons denkvermogen. Wij lossen problemen en dingen op door onze hersenen te gebruiken. Dat betekent dat wij de neiging hebben om in lastige situaties met ons hoofd vol een gesprek aan te vangen, vol gedachten, wensen, irritaties, meningen, ideeën, voorstellen enz. De kans is groot dat u gesprekspartner ook met een vol hoofd het gesprek met u aangaat. Twee mensen, met beide een vol hoofd zitten tegenover elkaar en proberen beide zoveel mogelijk te exposeren wat ze willen, de ander te beïnvloeden. Vaak lukt dit niet omdat bij beide gesprekspartners het hoofd vol zit. We zeggen dan ook heel makkelijk ons hoofd zit vol, er kan niets meer bij. De mens praat dan na elkaar, soms door elkaar maar zelden met elkaar.

Vaak zien we ook dat mensen met een vol hoofd op hun paard zitten. Ze vinden het vreemd dat het paard niet doet, wat zij van het paard vragen. Aan u de vraag: begrijp u nu je paard/pony waarom dat hij nu niet datgene doet wat u van hem/haar verlangd?
In onze westerse samenleving zit het gewicht niet beneden, maar boven, in ons hoofd.
Je zou kunnen zeggen we zijn topzwaar. En als je topzwaar bent, ben je erg kwetsbaar d.w.z. u bent gemakkelijk omver te krijgen.

Oefening:
Ga met u beide voeten ongeveer schouderbreed uiteen staan met de knieën lichtjes gebogen. Stel u dan eens voor dat er een kabel loopt van uit uw stuitje naar de aarde, waarin de kabel stevig verankerd is. Leg daarna één hand op de buik, net onder de navel. Vervolgens adem u in door de neus en u adem uit door de mond, en concentreer u tegelijkertijd op die ademhaling door het op en neer gaan van de buik te voelen.
Als u dit als prettig ervaart mag u je ogen sluiten. Na een aantal minuten bent u door een denkbeeldige kabel met de aarde verbonden, geconcentreerd op de buikademhaling, met gesloten ogen.
Nu staat u met het gewicht beneden, het gewicht is gecentreerd net onder de navel het KI-punt. Het centrum van uw energie.

Doordat u op je ademhaling geconcentreerd bent, wordt uw hoofd steeds leger en het effect is vaak verbazingwekkend.
Als een ander dan u om ver wilt duwen, en met al hun kracht en met hun hele gewicht erachter tegen iemand sta te duwen en ze krijgen u niet omver, dan staat u daadwerkelijk in uw KI-punt.

Leven vanuit KI is Persoonlijke Daadkracht
We worden niet allemaal een topsporter, maar kunnen in ons dagelijks leven veel vanuit KI doen. Als u ervoor kiest om een evenwichtig en sterk leven te gaan leiden is het versterken van uw KI en u persoonlijkheid de eerste stap naar een ander leven. KI is eigenlijk passie tot leven. KI is hartstocht en drift. Het is de methode om optimaal van uw leven te kunnen genieten. En wie wil nu niet van het leven kunnen genieten? Het liefst doen we dat toch iedere dag met ons paard/pony?

KI leert u weer keuzes maken ten gunste van u zelf. En dat kan uw paard alleen maar ten goede komen. Natuurlijk kan KI niet alles voor u op lossen, maar het reikt u wel de kracht en mogelijkheden. KI zorgt ervoor dat u spiritueel intelligenter wordt.
Aan u de keuze, wat u met KI gaat doen. Kies u voor het positieve, dan betekent dit dat u je twijfel mag overwinnen. Dit bereikt u door positieve gedachte, door te denken in mogelijkheden, ruimte en verbinden (één zijn) met alles wat leeft. En wat is er mooier dan echt één te zijn met uw paard. We zeggen, vaak het is een mooie combinatie het paard en de ruiter, maar komen ze ook daadwerkelijk verder met hun niveau? Kijk verder dan uw neus lang is en wie weet vallen dan ook voor u alle puzzelstukjes op zijn plaats. Er kan bij ons allemaal een positieve als een negatieve energiestroom door ons lichaam stromen. Aan u de keus welke u kiest! En reken er maar op dat uw paard/pony heel snel aanvoelt of u een positieve of negatieve energiestroom in uw heeft.
Succes!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige


woensdag 2 mei 2012

Elke ruiter begint met: Eten met aandacht


Ik hoop dat u met alle KI-principes al iets gedaan heb. Door te eten met aandacht, haalt u de meeste kracht uit uw voedsel door het met volle aandacht te nuttigen. Dat betekent stilte onder de maaltijd en echt genieten van de smaak van het voedsel. U zult verbaasd zijn hoeveel smaakvoller en voedzamer het voedsel zal blijken te zijn en hoe u met veel minder voedsel toch verzadigd zult zijn. Op deze manier zal u nooit meer de behoefte hebben meer te eten dan uw lichaam nodig heeft en zullen de onnodige kilo´s als vanzelf verdwijnen.                  

Elk lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen dat u kunt steunen en stimuleren door:

Overtuiging – Gezonde voeding in combinatie met hoogwaardige natuurlijke voedingssupplementen – Lichaamsbeweging
Alles wat het leven u biedt en waardoor u jezelf lekkerder voelt!
Simpeler kan het eigenlijk niet!
“De weg van `Leven´naar Beleven!”




De vergeten kracht: KI-ademhaling!
Door ons jachtige leven zijn er ook steeds meer ruiters die vanuit de bovenkant van hun lichaam adem halen. Zij vergeten dat de meeste energie en kracht vanuit het ademhalen komt vanuit de buik. Maarliefst 22.000 maal per etmaal ademen we in en uit. De meest simpelste effectieve ademhaling is de buikademhaling, die uit twee fasen bestaat. De inademing gaat naar het KI-punt in de buik. De buikspieren zijn ontspannen en de buik vult zich. De uitademing geschiedt door je buikspieren aan te spannen (intrekken van de buik), waardoor de lucht als het ware uit je longen geperst wordt. Deze vorm van ademhaling levert je een enorme hoeveelheid energie en kracht op.

Vooral als u zich opgejaagd en gestrest voelt, ga dan met u AANDACHT TERUG NAAR UW KI!
Als u het lastig vindt, dan volgt hier een aanwijzing. Leg je duimen in je handpalmen en omsluit de duim met de overige vier vinger. De armen met de omsloten duimen hangen ontspannen naast uw lichaam. Deze houding helpt u om aansluiting op de universele KI te verkrijgen.
Beleef nog meer plezier tijdens het paardrijden door goed in uw KI punt te zijn!
Succes!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl-van der Linden
Ervaringsdeskundige