woensdag 5 december 2012

De stalling van je paard




De dagen worden korter en de nachten worden kouder.
Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer bij ons in het land. Ook Sinterklaas zijn paard heeft een goede stalling nodig. Daarom een paar punten waarbij Sinterklaas en zijn Pieten rekening moeten houden bij het verzorgen van Amerigo. Het paard wordt tenslotte ook elk jaar een jaartje ouder. Maar ook wij als eigenaren willen het beste voor ons paard.




In het kort een aantal belangrijke punten over de stal van ons paard:
- De stal moet licht, droog en goed geventileerd zijn, maar ook geïsoleerd. Licht is voor een paard zeer belangrijk. Daarom is het noodzakelijk om tijdig de ramen regelmatig schoon te maken.

- Stalklimaat: De luchtvochtigheid in de stal moet 60 tot 80 procent liggen. Waarden tussen de 40 en to procent even zoals 80 en 85 procent zijn nog toelaatbaar. De ideale stal temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden Celsius. De temperatuur moet niet onder de 7 en boven de 35 graden Celsius komen. Wil jij dit zeker weten, hang dan een thermometer in de stal. Te hoge temperaturen beïnvloeden de algemene weerstand van het paard. Paarden die in een te koude stal staan moeten een te hoge verbranding leveren om het lichaam op temperatuur te houden en dit kost te veel energie. Dit kan als gevolg hebben een negatieve spijsvertering van het dier. Deze dieren krijgen hierdoor een dikke wintervacht en zweten zeer snel, wat weer een verhoogd gevaar met zich meebrengt voor verkoudheden.

- Paardenstallen moeten goed te ventileren zijn, daardoor wordt zuurstofrijke frisse lucht toegevoegd en voorkomt dat schadelijke gassen zoals ammoniak in de stal blijven hangen. Een verhoogde ammoniak gehalte (sterke urine lucht) kan vooral in stallen met een hoge vochtigheidsgraad tot aandoeningen aan de ademhalingswegen lijden. Duval stalkorrels kan jouw paard daar bij helpen. Het doel van Stalkorrels is het gezonder maken van de stalomgeving en het neutraliseren van een zuur stalklimaat. Doordat  de probiotica in de stalkorrels groeien op de bodem van de stal, wordt de voedselbron van ongewenste micro-organismen weggenomen. Deze kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen maar zullen verminderen en uiteindelijk afsterven.  De korrels zijn gemaakt van de calciumbron oesterschelpen waaraan bicarbonaat en probiotica zijn toegevoegd. De korrels verspreiden een frisse eucalyptusgeur.

- Wist u dat een groot paard per uur gemiddeld 300ml. Water aan de stallucht toevoegt? Als men dan niet voldoende ventileert kan men wel nagaan dat er in de winter een te hoge vochtigheidsgraad ontstaat. Maar pas wel op: paarden zijn gevoelig voor tocht.
Ik wens jullie allemaal een fijne pakjes avond toe. En wie weet zit er ook nog iets in de zak voor jullie paard/pony!

Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 30 november 2012

Help, mijn paard is zo nerveus!


Nervositeit
Ook een paard kan nerveus zijn en met de nervositeit van het paard moet de kalmte van de ruiter en de rust van de omgeving toenemen. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn wij als ruiter ook gespannen, want…..ja de vorige keer schrok mijn paard ervan en toen deed hij/zij toch gek? Vaak zien we dan dat juist de ruiter in zo’n zelfde situatie weer zenuwachtig wordt en brengt zijn eigen zenuwachtigheid weer over op zijn/haar paard. Waardoor het paard vaak volkomen de kluts kwijt raakt en onzeker wordt. Ook als uiting van nervositeit kennen we het urineren en het ontlasten, wat we dikwijls zien, wanneer een paard in omstandigheden verkeert, waarin het paard bij ervaring weet, dat er iets onprettigs staat te gebeuren.

Sommige omstandigheden kunnen echter ook een kalm paard nerveus maken. Dit kan al gebeuren bij paarden die aan het voer staan; je kan hieruit op maken dat je als regel moet stellen, een paard dat staat te eten, laat je met rust en je gaat niet lopen bij hen in de box of stand. Hoe fijn vindt jij het als je gestoord wordt tijdens jouw maaltijd? Mogelijk is deze zenuwachtigheid – ook al is die maar tijdelijk  gebaseerd op het instinct van het paard om te houden, wat het heeft.

‘In de natuur heerst de regel, dat de sterkste en de snelste slechts recht van bestaan heeft!’

Lobke Bijl en Diamonds Dreamer W
hun eerste onderlinge wedstrijd!
 Diefstal in de natuur die wij definiëren, bestaat er dus niet, want slecht het paard heeft rechten, die in staat is zijn bezit te verdedigen en te behouden. Kan het paard dit niet, dan is het dier volgens de natuurwetten minderwaardig. Het dier wil instinctief zijn bezit verdedigen en weet niet, of u het voer misschien komt weghalen.
Wanneer dus b.v. jouw paard zijn voer heeft opgegeten en het probeert dat van zijn buurman in de wei of paddock te bemachtigen, dat is dit niets ‘gemeen’, maar een heel logisch feit en hiermede houdt het paard dat staat te eten en waarbij u wilt inlopen, ook rekening.

Feiten daar kunnen we niet omheen, maar we kunnen als paardenliefhebber er wel rekening mee houden!

In mijn volgende blog leest u meer over nervositeit en wat u er eventueel zelf aan kunt doen!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige



vrijdag 9 november 2012

Help mijn paard heeft last van gasvorming?


We hebben misschien allemaal wel eens een paard gezien die last heeft van gasvorming. Telkens als je langs zijn box loopt hoor je stilletjes het geluid al aankomen. Natuurlijk kijken we dan even om en lopen vaak weer vrolijk door. Ach….ieder paard laat wel eens een flinke scheet!, laten we maar zeggen. Maar wat als het paard daar vaker last van heeft? Natuurlijk moet je dan gelijk eens kijken wat jij je paard zo iedere dag voer. En hoe vaak voer je jouw paard op een dag. En is het hooi wel goed wat je aan jouw paard geeft.

Becky W en Bronco W
Maar wat als dit eigenlijk allemaal in orde is en toch heeft jouw paard last van gasvorming, is daar terdege echt wel iets op een natuurlijke manier aan te doen! Ik geef onze paarden als het nodig is Duval Carfol. Dit is een natuurlijk product en werkt zowel lichamelijk als energetisch. Het product komt uit de lijn van Phytotherapie en is een kruidenextract op basis van alcohol. Mijn ervaring met dit product is geweldig bij Bronco W. Hij heeft ook nogal eens last van gasvorming en dunne ontlasting. Ik ben heel tevreden met Duval Carfol. Het is zo makkelijk te geven aan het paard

D.m.v. een spuitje op de paardentong is het in een mum van tijd gefikst. En het resultaat is heel snel merkbaar aan Bronco W. Natuurlijk hebben klachten altijd diepere oorzaken. Bij het oplossen van een klacht moet je altijd alle omstandigheden eens goed bekijken. Ieder mens is anders en ieder dier is anders. Geniet van je paard en wees niet bang om eens verder te kijken dan jouw neus lang is. Doordat ik zelf met de Duval producten in aanraking kwam kan ik u vertellen dat we al heel veel probleempjes zelf hebben opgelost. En reken maar dat mijn dieren mij daar dankbaar voor zijn.

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 2 november 2012

Ook is er voor jouw paard of hond in de herfst zeewater!


De dagen worden kouder, de nachten worden langer. De kachel brand weer in huis. De mooie momenten van jou met je paard naar de zee is voor de meeste onder ons weer voorbij. Misschien nog een keer in het weekend een tochtje maken over het strand, maar zeker niet meer heerlijk zwemmen met jouw paard in de zee. Daar is helaas het zeewater nu weer te koud voor. Maar wat als je paard toch grote of kleine wonden heeft?

Lobke Bijl met Bronco W
We weten allemaal dat zeewater al eeuwen bekend staat om genezingen van kleine en grote wonden. Ook al heb je paard eczeem, psoriasis en mok dan kan zeewater aan jouw en je paard uitkomst bieden. Door de behandeling met zeewater verdwijnen bacteriën en krijgen wonden de kans om sneller te genezen. Gelukkig heeft Duval er voor gezorgd dat iedereen met zeewater aan de slag kan. Laat dan ook de Duval Oosterschelde Lotion niet ontbreken in jouw EHBO kast!


Strand, water en wind,
doet iedereen goed!
Ook al is het koud en kil
de zee doet wat hij wil!
Laat daarom de Duval Oosterschelde Lotion 
in jouw kast prijken!
Door het te gaan gebruiken,
zullen er sommige kwalen vanzelf verdwijnen!
Voor mij is het een middel wat nooit meer
uit mijn EHBO kast mag verdwijnen!

- Groetjes van Monique Bijl- van der Linden
- Ervaringsdeskundige.
Pieter Bijl met de honden!


maandag 22 oktober 2012

Dunne darmontsteking genezen door natuurlijke producten!


Hoi beste lezers van mijn blog,

Lassie
Als je veel verschillende dieren om je heen hebt, gebeurd het wel eens dat een dier ziek wordt. Zo ook mijn Schotse Collie. Lassie is altijd een vrolijke hond, ze is inmiddels acht jaar oud. Maar van de één op de andere dag begint ze met overgeven en laat hele dunne ontlasting lopen, maar ze blijft vrolijk en gaat toch elke keer weer graag met de andere honden mee wandelen. Alleen als ze daarna thuis komt is zij futloos! Daardoor vrees ik het ergste ze zou toch geen kanker hebben? Ik besluit dan ook om met haar naar een alternatieve therapeut te gaan. Tijdens dit bezoek concludeert hij dat het een dunne darmontsteking is en vertelt mij dat dit niet zo mooi is. Hij adviseert mij om twee keer op een dag een beetje rijst, zalm, kabeljauw met groenten voor haar. Dit voedsel is licht verteerbaar en hij zegt:’Jij heb vast zelf producten om jouw hond te kunnen helpen!’ Hij verteld mij dat een dierenarts al lang en breed antibiotica zou voorschrijven. Maar aangezien ik niet zo’n voorstander bent van antibiotica weet ik nu wat mij te doen staat.

Als ik thuis komt haal ik meteen een fles Polyc uit de voorraad en een fles Biolitan. Als ik Lassie haar eten geeft, geef ik voor haar maaltijd 1ml Polyc met een spuitje op haar tong. Dit product zorgt voor alle problemen rond het darmstelsel.  Het maakt het dier van binnenuit beter bestand tegen darmparasieten! Daarna eet zij gewoon op haar gemak haar bak eten leeg. Na een half uur geef ik ze een spuitje Biolitan 1ml op haar tong. Biolitan sterkt het immuunsysteem, vermeerdert de aanmaak van witte bloedcellen, is antiseptisch en antibiotisch. En zorgt voor een sneller herstel na ziekte en opbouw van verzwakte weerstand. Biolitan tast de darmflora niet aan maar is daarentegen opbouwend en ondersteunend.

Na drie dagen zie ik mijn Lassie al opknappen. Ze geeft niet meer over en haar ontlasting wordt langzaamaan weer normaal. De Polyc en de Biolitan blijf ik twee keer op een dag drie weken lang volhouden. Daarna geef ik het preventief alleen nog ’s ochtends voor haar maaltijd!
Met als resultaat een gezond darmstelsel wat haar voedsel weer kan verdragen! En Lassie is weer een vrolijke levenslustige hond! Mijn prinses is weer de oude Lassie, dankzij de producten van Duval!

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden!
Duval zorgt ervoor dat veel lijden bespaard kan blijven!
Namens mij en Lassie, Duval bedankt voor deze geweldige producten!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

maandag 15 oktober 2012

Duval Palio is GOUD WAARD voor een hoestend paard !


Ieder paard geeft wel eens een kuchje, maar een gezond paard hoest zelden. Dus als een paard hoest, dan heeft dit een reden. De meest vookomende reden van een hoestend paard is een luchtweginfectie. Bacterie-virus en schimmelinfecties in de luchtwegen die hoest en slijmvorming ten gevolgen hebben. Duval Palio is weefselherstellend. Een luchtweginfectie veroorzaakt een verminderde longfunctie. Volgens onderzoek neemt ca. 30% van de maximale longcapaciteit af, wat leidt tot verminderde prestaties. Het mooie van dit product is dat Palio een expectorans is (bevorderd het ophoesten van slijm) en mucolyticum (slijmoplossend). Indien zich veel slijm in de luchtwegen bevindt zal Duval Palio het ophoesten bevorderen zodat zich vaak eerst een korte tijd meer hoest zal voordoen. Bij ons bonte paard Bronco W hoefde ik maar een paar dagen twee maal daags een spuitje op zijn tong te geven en……het probleem was weg, als sneeuw voor de zon! Daarom is dit product voor mij GOUD WAARD!

Bronco W
Wat ook heel belangrijk is bij hoestende paarden is er voor zorgen om een zo stofvrij mogelijke omgeving te creëren. Dit kan door de stal goed schoon te houden en aanpassingen te doen in de stalbedekking en het ruwvoer. Een stalbedekking van houtmot of vlas geeft veel minder stof dan bijvoorbeeld stro. Het weken van het hooi is een methode die veel wordt toegepast bij hoestende paarden. Het weken van hooi vermindert de hoeveelheid stof. Ook heeft hooi weken een aantal nadelen. Het is erg bewerkelijk, lastig bij vorst en recent onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid bacteriën in het hooi toeneemt.

Ook kan je hooi stomen. Dit is een relatief nieuwe methode om de hoeveelheid stof in het hooi te verminderen. Er zijn speciale hooistomers verkrijgbaar, waar het hooi gedurende 45 - 60 minuten, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de baaldichtheid, in gestoomd wordt. De vers gestoomde hooi is zeer heet, maar koelt snel af en kan onmiddelijk of binnen 24 uur worden gevoerd. Zoals u nu leest zijn er vele manieren om te zorgen dat uw paard minder last heeft van luchtweginfecties.

Stofdeeltjes, met name fijnstof, zijn nu eenmaal erg schadelijk voor de longen zowel voor mens als dier. Ik heb zelf  goede ervaringen met Duval Veegris. Ook al heb ik maar een klein gangpad, wij strooien meestal tweemaal in de week een laagje veegris over het gangpad. Deze veegfris is een super product. Het is een veegpoeder dat ingezet wordt om stof te reduceren tijdens het vegen van de gangpaden. Het poeder verspreidt tevens een frisse eucalyptus geur. Dit product zorgt ervoor dat de stof tijdens het vegen gebonden wordt aan het product waardoor minder stof in de lucht komt. Daarna blijft er een vettig laagje achter op het geveegde oppervlak. Dit zorgt er weer voor dat de stof die neerslaat zich weer bindt. Hierdoor minder stofdeeltjes, met name fijne stof in de lucht.

En op deze manier creëer ik mijn eigen gezonde stal op een natuurlijke manier. Onze paarden zijn ons hier dankbaar voor.
Ik  zeg maar zo: ‘Voorkomen is beter dan genezen!’

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige.

zondag 16 september 2012

In één klap verliefd op een paardenras!


Beste trouwe lezers,
Ik heb een bijzonder moment beleefd en dat wil ik graag met jullie delen. Het is alweer een week geleden dat wij op Horse Event in Deurne stonden met onze geweldige producten. Maar wat mij daar overkwam dat was iets wat ik echt nooit voor mogelijk had gehouden. En nog steeds denk ik aan dit bijzondere moment terug. Er kwamen vele mensen aan onze stand voor product informatie en dan gebeurd het gewoon vanzelf dat je ook een praatje pot heb. Deze man en dames begonnen over een Mérens. Ik had daar in mijn gehele jonge leven nog nóóit van gehoord! Ik zei lachend tegen hen: ‘Ik kan wel een Murena die heb ik genoeg onder water gezien, maar boven water ik heb écht géén idee!’ Ze stonden mij lachend aan te kijken en vertelde vol passie over hun paarden. Daarna werd ik uitgenodigd om eens bij hun stand van de Mérens te komen kijken.

Toen het even stil viel, kon ik de stand verlaten want mijn man en dochter waren toch ook aanwezig. Ik liep met volle moed naar de stands van alle paardenrassen die er te vinden waren op Horse Event. Toen ik bij de stand van de Mérens kwam was ik in één klap verliefd. Hoe is het toch mogelijk nog nooit van dit paardenras gehoord, laat staan gezien en nu.....was ik meteen om! De dames in de stand vertelde net als 's ochtends weer met volle passie over dit prachtige ras. Dit ras is robuust, lichtvoetig en zeker een paard met een goed karakter. En dan die prachtige manen, geweldig om te zien!


Toen ik terug kwam in onze stand moest mijn man er meteen aan geloven. Ik wilde hem ook wel eens dit prachtige ras laten zien. Stiekem deden de ogen van het dier mij aan onze overleden Anouk (Haflinger) denken. Ook de maat was ongeveer net zo als onze Anouk. Toen de gelegenheid zich voordeed dat we even samen van de stand bij dit dier konden gaan kijken wist ik niet of mijn man hier van weg zou zijn. Maar door mijn enthousiasme wist hij het meteen, dit is een paardenras wat bij mij past. Ook hij vond het een prachtig ras. De robuuste bouw van de botten – een Mérens heeft buitengewone vaste en sterke botten, vooral in de benen – is noodzakelijk om steile rotsen te beklimmen. Zijn benen zijn relatief kort maar zwaar en de gewrichten sterk en goed aangezet. Ze bieden genoeg steun voor sterke pezen en spieren. De hoeven zijn uitgesproken hard, want door de rotsen en afgronden zouden ze anders snel slijten. Zijn spieren zijn door de gymnastische – of beter gezegd acrobatische – bewegingen die zij moeten ondernemen om zich voor te bewegen, sterk ontwikkeld. Onwaarschijnlijk bescheiden, met ijzeren gezondheid en een groot uithoudingsvermogen, is de Mérens een rij-, pak- en trekpaard met vloeiende bewegingen en een bijzonder karakter geworden. In één klap verliefd op een paard wie had dat toch ooit gedacht.


Hopelijk wordt het snel weer voorjaar en dan……wie weet! Het is een veelzijdigheidspaard en dan kan Pieter ook nog eens een rondje met de kar! Mooier kan ik het niet maken voor mijn man, maar wel makkelijker. Dan weet hij ieder geval wat ik écht voor mijn verjaardag wil hebben. En heeft hij nog een tijdje om te sparen!

Voor meer informatie over de Mérens klik hier
Zo zie je maar weer, iedereen heeft zo zijn eigen verlangens. En verlangens worden ooit zeker waar als je er zelf  maar over blijft dromen en natuurlijk erin blijft geloven dan komt écht alles voor elkaar! En ik zie u graag weer volgend jaar in onze paardensport Duval stand in Deurne, want er gaat niets boven preventie.

Voorkomen is beter dan genezen! En hopelijk kan ik dan het vervolg van dit verhaal persoonlijk aan u vertellen!

Groetjes van Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

woensdag 12 september 2012

Mijn eerste ervaring met de drafsport.


Horse Event  in Deurne 2012 was een groot succes. Het mooie van dit evenement is dat je aan vele takken van de paardensport kunt proeven. Vrijdagmiddag 7 september 2012 tussen de bedrijven door kwam ik voor het eerst van mijn leven in aanraking met de drafsport. Tegenover onze tent van paardensport Duval stonden vier dames die de drafsport stonden te promoten. Ik kan u zeggen dat ze dit allemaal geweldig deden. Het enthousiasme was uit hun monden te horen en uit hun ogen te lezen. Ze vertelde over de drafsport zoveel mooie dingen, terwijl ik denk: dat veel mensen onder ons een heel ander beeld van de drafsport hebben. Dit was dan ook voor mij een heel leerrijk moment. Naar over en weer wat hebben gekletst besloot ik om ook vrijwillig een rondje mee te rijden in de sulky. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Monique Bijl- van der Linden en Mirella Peelen
Na een verklaring getekend te hebben voor eigen risico en een helm op mijn hoofd te hebben gezet begon ik met volle moed mijn eerste rit op de sulky . De bestuurster van de sulky was Mirella Peelen. Het was een gezellig ritje zo over de renbaan van Deurne.  



Het paard heet Running Champion en is geboren in 1999.  Zijn moeder is Hermalinda S en zijn vader heet Yankee Tornado. De trotse eigenaar is Dhr. G.C. van Schip. Het is een oud koerspaard wat zijn talent in de drafsport zeer zeker heb laten zien. Het paard heeft volgens Mirella van Peelen voor zijn eigenaar € 32.798,- verdiend.

Running Champion is in totaal 27 keer gestart en heeft 14 keer gewonnen. Daar mag je als eigenaar in mijn ogen zeer zeker super trots op zijn. Ook ik was super trots op Running Champion want , hij bracht mij weer veilig naar de opstapplaats waar ik rustig van de sulky af kon stappen. De rit was goed verlopen en echt je geloofd het misschien niet, maar ik vond het super gaaf!
Monique Bijl- van der Linden, Mirella Peelen
met Running Champion


Als u meer wilt weten kijk dan eens op drafsport, drafsport Brabant of ndr.
Er zijn vele mannen en vrouwen die hun hart verloren hebben aan deze prachtige sport. Maar ook zij willen in Nederland meer bekendheid krijgen voor deze tak van paardensport.
Dames van de drafsport en Dhr. G.C. van Schip wil ik hartelijke bedanken voor de geweldige rit die ik met Running Champion heb mogen ervaren.

Dan sluit ik af met deze woorden:
In hun natuur zijn alle paarden gelijk,
maar het is de  verzorging, trainingen en prestaties die hen zo verschillend maken.
Het is niet de waarheid die de mens groot maakt,
maar de mens die alles over heeft om de drafsport groot te maken!
- Monique Bijl- van der Linden
Met Vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

dinsdag 11 september 2012

Horse Event Deurne weer een groot succes!


Wie op 7-8-9 september naar Horse Event in Deurne is geweest zou het vast met mij eens zijn dat het weer fantastisch mee werkte. De korte broeken en de zomerjurkjes konden weer uit de kast worden gehaald.  Drie prachtige dagen hebben we met elkaar mogen beleven aan een diversiteit aan sportdemonstraties. Ook vele ondernemers waren dit jaar weer heel actief. Ook paardensport Duval was weer van de partij. Op zondag de warmste dag van Horse Event 2012 vonden bijna 15.000 paardenmensen de weg naar het Brabantse Deurne. Het leuke van zo’n evenement is dat je vele paardenliefhebbers langs ziet komen. De één actief in de dressuur, eventing, western of springen maar allemaal hebben deze mensen één ding gemeen en dat is de liefde voor paarden. Ook liepen er dit jaar weer vele honden liefhebbers op dit prachtige evenement. 

Nadat ik aan de eigenaren van deze hond mijn tasje van paardensport Duval had uitgereikt en mijn verhaal had verteld wat Duval Power from  nature kan betekenen voor paard, hond en kat mocht ik met deze geweldige Franse Buldog op de foto. Een prachtige hond die het zeer zeker treft met zulke lieve mensen.  Nogmaals wil ik deze mensen bedanken daarvoor. Ook deze hond onderscheid zich net als ons bedrijf. 




Wij onderscheiden ons door onze echte passie voor het ontwikkelen van puur natuurlijke voeding- en verzorgingsproducten voor dieren! De producten zijn puur natuurlijk, geen geneesmiddelen en werken preventief.
Voorkomen is beter dan genezen!


Als u dit jaar geen tijd had om welke reden dan ook om naar Horse Event in Deurne te gaan. Wij hopen u volgend jaar te mogen begroeten bij dit fantastische evenement. Zorg dat u daarbij bent. Dit mooie evenement mag u echt niet missen!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige



donderdag 6 september 2012

Horse Event 2012 in Deurne u komt toch zeker ook?

Beste lezers van mijn blog,

Ja, nog één nachtje slapen dan is het weer zover. Menige paardenbenen staan te trappelen om u te mogen verrassen op Horse Event. Maar ook vele mensen staan voor u een heel weekend paraat om u te mogen verwelkomen. Ook wij zijn er weer met onze natuurlijke producten voor paarden, honden en katten en onze stalhygiëne en staan te trappelen om u te mogen verwelkomen in onze stand. Jong of oud iedereen is welkom in onze stand!

Weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van verzorging, training en sport? Gezellig bij praten over de nieuwe ontwikkelingen en nieuwe methodes over voeding. En vele bekende paardenmensen van Europa ontmoeten? Kom dan vrijdag, zaterdag en zondag naar Horse Event en geniet van het mooie paardenevenement wat Horse Event u te bieden heeft.



Ook onze vriend Ad Lauwen van stal 't Nieuwveer uit Breda komt weer met zijn prachtige trekpaarden naar dit evenement. Kom kijken bij deze geweldige paarden. Power dat hebben deze paarden.

Wij wensen u een heel fijn weekend toe.
Groetjes van:
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige





vrijdag 17 augustus 2012

Duval’s Capri Sonne presteert weer super in de Pavo Cup.


Afgelopen week is in Ermelo de Pavo Cup voor vijfjarige dressuurpaarden verreden. Op de eerste plaats eindigde Charmeur (Florencio x Jazz) met een toppresstatie. Maar ook Duval’s Capri Sonne (Rhodium x San Remo) presteerde weer optimaal. Door deze prachtige prestatie hield het paard de felbegeerde tweede plaats vast.
Keer op keer een super prestatie voor Duval’s Capri Sonne. 
Daar mag je als eigenaar gerust heel trots op zijn!
҉
In hun natuur zijn alle paarden en mensen gelijk,
Het zijn de mensen die de paarden de weg wijzen,
die ze sturen tot wat ze als combinatie bereiken.

Maar alleen met de goede wil van het paard zou hij/zij voor jou presteren.
Het mooie van de paardensport is, dat de combinaties 
alles zo het zelfde maken en toch zo verschillend zijn.
-Monique Bijl- van der Linden
҉

Met Vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden

dinsdag 7 augustus 2012

Dinja van Liere brons op WK dressuur voor jonge paarden


Paardensport Duval feliciteert Dinja van Liere op WK dressuur voor jonge paarden.

Dinja van Liere heeft brons gehaald en daar mogen wij met zijn allen bijzonder trots op zijn. Lees meer klik hier.
Voor ons is en blijft zij de grote winnaar met Duval's Capri Sonne.

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

maandag 30 juli 2012

Becky W springt in haar tweede wedstrijd fenomenaal!


Gisterenochtend was het dan eindelijk weer zover, dat Becky W samen met Lobke Bijl op wedstrijd ging in de Mortel Noord-Brabant. Becky W heeft er weer een lange tijd uit gelegen, omdat de ziekte van Lyme weer de kop op stak. Maar nu gaat het gelukkig super met Becky W dankzij goede behandelingen van Boudewijn Lelieveld , Johan Hebben en zijn vriendin en vader. En natuurlijk hebben de producten van Duval hun steentje weer bijgedragen in het gehele proces.

Wonderen bestaan al weet je maar de juiste producten en de mensen te vinden die je op jouw weg kunnen helpen als het soms niet allemaal vanzelf gaat. Het leven in de paardensport gaat niet altijd over rozen en gaat vaak ook over teleurstellingen en toch weer doorgaan, nooit opgegeven maar het allerbelangrijkste in mijn ogen is, in je dier te blijven geloven hoe ziek ze ook zijn. Een dier doet nooit iets voor niets, hij/zij heeft altijd een reden om iets voor je wel of niet te doen! Als een dier in verzet komt, hebt het dier pijn. Waar is vaak de grote vraag???? Soms kan je denken het probleem voort komt uit de benen of uit de rug en laat het dan weer net een iets andere oorzaak hebben?

Er deden vele ruiters mee in de B rubriek springen. Ik was al lang blij dat Becky W en Lobke Bijl foutloos door het parcours kwamen. Maar toen ze ook nog dertien seconden overhadden en uiteindelijk 73.5 punten behaalde was dat prachtig om te horen. Nu had ze eindelijk die fel begeerde winstpunt om ook aan eventingwedstrijden te mogen deelnemen.

Toen alle 80 combinaties gereden waren, kwam direct de prijsuitslag. En als je dan hoort dat je dochter tweede geworden is van de 46 combinaties die ook voor de prijzen reden daar wordt je toch super vrolijk van. Ik vond dit een fenomenaal moment voor Becky W en Lobke Bijl. Zo zie je maar weer, geef de moed nooit op en blijf vertrouwen hebben in je dier. Becky W heeft gisteren weer eens laten zien dat zij niet voor één gat te vangen is!
Becky W en lobke Bijl
Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Een trotse moeder en ervaringsdeskundige

vrijdag 27 juli 2012

Yes, het is zomer, kom we gaan heerlijk naar de zee!


Beste lezers van mijn blog,
Becky W met Lobke Bijl en Bronco W met Corstiaan van Steenbergen.
Van de week was het dan eindelijk zover. Wij als gezin gingen met twee paarden naar het strand in Rockanje. Heerlijk hebben de paarden gezwommen in de zee. Ook onze honden gingen mee. Spelen, zwemmen en veel gespetter dat vonden de honden geweldig. De waterverschuiving die je paard kan maken is prachtig om te zien. Als je je dochter dan zo met haar paarden ziet genieten in de zee, dan zal je elke dag wel met de dieren naar het strand willen gaan. 


Bronco W met Lobke Bijl.
                                                                                                       

Helaas hebben ook wij daar niet alle tijd voor en er zijn ook vele paardenmensen onder ons die helaas daar ook niet altijd tijd voor hebben. En als je dan weet dat het zoute zeewater juist zo goed is voor de dieren (denk hierbij aan mok,eczeem en psoriasis, want door zeewater verdwijnen bacteriën en krijgen wonden de kans om sneller te genezen!) dan hoop je alleen maar dat je vaker naar de zee kan gaan. Maar door ons drukke bestaan laten we dan onze grote wens vaak varen. Duval Power from nature brengt de zee bij u thuis. Voor meer informatie klik hier. 

Pieter Bijl met Lassie, Bink, Lady en Bassie.

En als u van de week of deze maand nog tijd over heeft, ga dan eens lekker met je dieren naar de zee. Nu is het warm op het strand, maar ook al is het weer onstuimig dan zorgt de zeewind ervoor dat de manen van je paard en jouw haar heerlijk wapperen in de wind en dat levert weer  prachtige plaatjes op.
Als je tijd hebt om te gaan, dan wens ik jullie vanaf deze plek heel veel plezier toe!

Monique heb genoten, hopelijk u straks ook! 








Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

zondag 22 juli 2012

Duval’s Capri Sonne naar WK Verden 2012


Zaterdag 4 augustus 2012 is het eindelijk zover. Dan gaat amazone Dinja van Liere met Duval’s Capri Sonne (Rhodium uit Wendela ster van San Remo)naar het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden. Het is een vijfjarige mannelijk paard. Duval’s Capri Sonne is geboren 1 juli 2007. Zijn stokmaat is 1.65m. Zijn stamboeknaam: Capri Sonne jr. Ook heeft het paard als predicaten: 2e bezichtiging PROK. 


Het mooie van Capri Sonne is dat hij al 3 jaar lang de producten van Duval gebruikt. Met als uitkomst een geweldig resultaat dat hij nu naar het WK in Verden mag. Reden te meer voor Duval Power Frome Nature om super trots te zijn. Wij wensen hen beide zeer veel succes op dit Wereldkampioenschap. 
Wilt u weten welke vijfjarige paarden nog meer naar het WK Verden 2012 gaan klik dan hier of wilt u er bij zijn op dit prachtige evenement klik dan hier

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

zondag 1 juli 2012

Jonge dieren zijn gevoeliger voor een worminfectie


Wist u dat jonge dieren veel gevoeliger zijn voor een worminfectie, dan de oudere dieren? De jonge dieren zijn meestal de voornaamste bron van eiuitscheiders. Het is daarom van groot belang om jonge dieren goed in het oog te houden, om hiermee zoveel mogelijk problemen te voorkomen. De omgeving van de merries en veulens moeten ook zo goed mogelijk in de gaten gehouden worden. Ten eerste zorg voor een schone stal. Waar nodig, moeten merries vlak voor het veulen worden ontwormd. Als het veulen geboren is kan je als het nodig is het veulen vanaf de leeftijd van 4 tot 6 weken ontwormen, met een geschikt ontwormingsmiddel. 

Soms zie je dat de gezondheidstoestand van je paard achteruit gaat. Dit komt omdat paarden geen betrouwbare afweer tegen wormen heeft, zoals koeien of schapen dit wel kunnen ontwikkelen. Als het paard ziek is, kan het zijn dat het meer eieren uitscheidt dan het normaal doet, in een gezonde toestand. Vaak ziet men dan ook een waterige ontlasting. Dit komt omdat bij het paard dan zijn immuunsysteem is aangetast en daarmee de basistorlerantie tegen wormen is aangetast.

Evy Ananda
Duval power from nature heeft hier een goed natuurlijk middel tegen om dit probleem op een natuurlijke manier optelossen. Dit product heet: Duval polyc. Dit helpt bij alle problemen rond het darmstelsel. Denk hierbij aan diaree, obstipatie, slechte opname, ontstekingen, krampen,  koliekaanleg en afwijkende faeces enz. Polyc herstelt aangetaste darmen ook na een wormkuur of penicillinekuur. Ook is het product ondersteunend bij de bestrijding van darmparasieten. Polyc zorgt ervoor dat het dier van binnenuit beter bestand is tegen darmparasieten.

Soms maak je het met jonge paarden mee dat ze achteraf vol zaten met kleine rode bloedworm (kleine strrongylide/cyathostominae)  Dit is de meest voorkomende en schadelijke parasiet. Er zijn meer dan 50 soorten hiervan. De grootte is tot 2,5 cm lang, dun en rood van kleur. Ze zitten in de dikke darm. De symptomen van deze parasiet zijn: diarree, gewichtsverlies, oedemen en koliek. Bij ernstige larvale infecties – met name de ingekapselde stadia die vrijkomen uit de darm kan fataal zijn voor het paard. Duval power from nature heeft een product Biolitan dat sterkt het immuunsysteem, vermeerdert de aanmaak van witte bloedcellen, is antiseptisch en antibiotisch.  Dit product zorgt voor een sneller herstel na ziekte en opbouw van verzwakte weerstand. Biolitan tast de darmflora niet aan, maar is daarentegen opbouwend en ondersteunend.  Je kan de phytotherapie Polyc en Biolitan in combinatie aan jouw paard geven, maar zorg er altijd voor dat er minimaal 15 minuten tussen de middelen zit die je aan jouw paard geeft. Deze producten stimuleren het zelfgenezend vermogen.

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 22 juni 2012

Een wonder bij ons in de wei!


Beste lezers van mijn blog. Ik heb iets bijzonders afgelopen week meegemaakt en dit wil ik graag met jullie delen! Afgelopen dinsdagmiddag om 16.20 uur wilde ik mijn dieren gaan voeren.  Toen ik bijna bij het hek van de weide was, kon ik mijn eigen ogen bijna niet geloven. Er was een wonder gebeurd die middag. Een wonder dat was het…….zo klein, zo teer, zo mooi wit. Gelukkig was mijn man net thuis, dus riep ik hem er meteen bij. Hij kwam aangesneld en dacht dat er iets gebeurd was met één van onze dieren. Ik zei: ‘Er is een wonder gebeurd, we hebben er een prachtige cria bij!’, riep ik met ongeloof in mijn stem. Hij keek mij met grote ogen aan, hoe kon dit nu toch gebeuren. Hij zei: ‘Ariane was toch helemaal niet dik en twee weken geleden heeft Diego er nog opgelegen!’ We liepen samen naar de wei, om ons nieuwe kostbare bezit te bewonderen. Ik zei tegen hem: ‘Ik noem de cria Wonder!’ 


Diego, Ariane en Wonder echt een familie!
 Meteen belde ik mijn fokker Jan van der Hoek van Alpaca Holland op, hij kon het ook bijna niet geloven. Hoe was dit toch mogelijk!  Maar ik zei: ‘Het is echt waar Jan, ik ben zo blij!’Na veel informatie over de telefoon in mij opgenomen te hebben wist ik zeker dat de cria een meisje was. Twee jaar geleden toen ik dacht dat Ariane zwanger was heb ik een test laten doen  bij de dierenarts en die bevestigde dat Ariane zwanger was. Maar helaas de laatste twee jaar kregen wij geen cria. Maar nu is mijn wachten dubbel en dwars beloond!


Gelukkig spuit ik iedere week mijn dierenverblijven in met  Duval Stalspray. Zo wist ik meteen dat mijn dierenverblijf voor Ariane en Wonder optimaal schoon was. Omdat dit reinigingsproduct er voor zorgt dat de ongewenste bacteriën tot een minimum worden beperkt en dat de toegevoegde micro organisme die de Duval Stalspray bevat de overhand krijgen en de onaangename geuren neutraliseren.


Ariane en Wonder net na de bevalling!
Maar de eerste nacht bleef Ariane en Wonder dicht bij de hengst Diego leggen, tegen het gaas aan van de weide. Want na de bevalling moest Diego meteen apart. Ariane had al vier jaar samen gelopen in dezelfde wei met Diego dus dat was eerst heel erg wennen voor hen beide. Maar gisterenavond begon het te omweren en te regenen en wat deed Ariane met haar pas geboren cria? Haar moedergevoelens kwamen sterk na boven en zij verkoos het dierenverblijf met haar dochter Wonder boven het plekje in de wei naast de heining bij Diego.

Zo zie je maar, alles wordt gewoon geregeld als wij als mens maar vertrouwen in onze dieren hebben.
Wat is de natuur toch mooi. We kunnen en willen als mens veel regelen, maar de natuur is niet te regelen. De natuur regelt zich zelf. En dieren, ja…..die zijn nu eenmaal vaak slimmer als de mens!
Ariane , Wonder en de trotse eigenaresse!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige en de trotste eigenaresse van Wonder

maandag 18 juni 2012

Een nieuw paard of logés op het erf


Straks gaat het zomerseizoen weer beginnen. De mensen krijgen vakantie kriebels in hun buik. Vele dagen in de week zijn de ruiters met hun paard bezig, maar dan…..komt de lang gekoesterde vakantie inzicht. We hebben allemaal dit gevoel wel eens. Maar als jij niet op vakantie gaat, omdat je paarden bij huis hebt staan, of nu eenmaal een groot paardenbedrijf moet runnen krijg je vaak verschillende vragen.

Bijvoorbeeld:  Je hebt een vriendin/ familielid en die gaat op vakantie. Ze vraagt aan jou: ‘Mag mijn paard de komende twee weken bij jou logeren?’ Natuurlijk wil je geen nee zeggen, het is een lief paard en als je vriendin/familielid het paard brengt gaat het meteen naar zijn/haar box. Later op de dag zet je het paard met de andere paarden buiten, maar wel gescheiden op de wei. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar is dit ook zo?........

Of je koopt een nieuw paard en vraagt aan de vorige eigenaar voor dat je het paard mee naar huis neemt: ‘En heeft het paard pas nog een wormenkuur gehad?’, meestal hoor je ze meteen volmondig JA zeggen. Maar kunnen wij hier zomaar vanuit gaan dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Vaak gaat het hier al fout! Je moet de verkoper of je beste vriendin/ familielid toch kunnen vertrouwen? Natuurlijk moet je mensen kunnen vertrouwen, maar als ze het paard niet ontwormd hebben en ze hebben tegen jou volmondig  JA  gezegd, dan kan je voor verrassingen komen te staan. En dit kan nare gevolgen met zich mee brengen.

Daarom is mijn advies, ga er nooit vanuit dat een nieuw paard of logé geen wormen heeft. Houd het dier gescheiden van de rest, laat een mestonderzoek doen en behandel het tegen lintwormen en ingekapselde rode bloedworm larven. Houd het paard dan minstens 48 uur apart, om te voorkomen dat er door een nieuw paard resistente wormen op uw schone weide worden gedeponeerd. Door kleine voorzorgsmaatregelen kan u veel ellende voorkomen.
Succes

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

dinsdag 12 juni 2012

Heeft een dier ook wel eens last van stress?


Ja, is hier kort en bondig mijn antwoord op. Ieder dier heeft wel eens last van stress, net zoals de mens. Alleen het ene dier kan hier makkelijker mee omgaan als het andere.  Als je stress wilt voorkomen is het eerste wat je moet doen jou en je dier de tijd geven om elkaar beter te leren kennen. Vindt het dier nieuwe dingen juist interessant, of vindt het dier juist nieuwe dingen eng?  Hier gaan veel mensen al in de fout, want vanaf dag één zie je vaak dat het dier gelijk maar iets moet doen wat het baasje van het dier vraagt.

Evy Ananda
Paarden kunnen net als mensen door veranderingen juist in de stress raken maar ook kunnen ze juist door de dagelijkse sleur in de stress schrikken. Hiervan zijn veel mensen zich niet van bewust. Vele ruiters doen dagelijks hun ding en staan te weinig stil bij de wensen van hun paard. Paarden zijn kudde dieren dus het is van belang om je paard bij soort genoten te houden. Als het paard bij zijn maatjes staat zou het paard zich veilig voelen. Zorg er ook voor dat je ze allemaal tegelijkertijd eten geeft en laat ze tegelijkertijd naar binnen en naar buiten gaan.

Stress kan er voor zorgen dat de lichamelijke balans wordt verstoord. Stress kan zowel op fysiek denk hier bij aan vaccinatie, emotioneel (door bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar) als mentaal vlak zijn. Ook paarden die heel de dag in hun box verblijven kunnen stress krijgen. Het probleem is vaak dat paardeneigenaren de stress bij hun paard vaak niet herkennen met alle vervelende gevolgen van dien. Alleen als het paard echt onhandelbaar is of enorm druk, dan zegt men vaak…..ja hij/zij heeft last van stress.

Het wil niet zeggen dat stress altijd ongezond is voor het paard. Als stress van korte duur is kan het best gezond zijn, net als bij de mens. Het paard krijgt dan net als wij een flinke dosis adrenaline door zijn/haar lijf en is heel alert. De doorbloeding bij het paard krijgt een enorme impuls. Stress wordt pas gevaarlijk bij het paard als het vaak voorkomt en van langdurige aard onderhevig is. Als het paard in de vrije natuur loopt heeft het dier af en toe stress nodig om tijdig op de vlucht te slaan voor zijn/haar vijanden.

Gelukkig kunnen we zelf ook onze hond, kat of paard een natuurlijk middel geven tegen stress. De phyto-therapie van Duval Sedinerf helpt bij alle vormen van stress en onrust. Het is een algemeen ontkrampend middel. Sedinerf voedt een overbelast zenuwstelsel. Het werkt kalmerend en rustgevend. Het product is zowel bij acute, als bij chronische klachten, over-activiteit, angst, rusteloosheid en bij zenuwstelaandoeningen te gebruiken. Het product werkt zowel kalmerend als regulerend op de psyche en het zenuwstelsel, kalmeert en het bevordert de slaap.

Lassie is een hondje
wat door slecht weer
heel snel stress krijgt!
Maar natuurlijk kan u er beter voor zorgen dat het dier weinig last heeft van stress. Er zijn helaas ook veel honden en katten die vaak hele dagen alleen thuis zijn. Natuurlijk vinden ze dit wel eens een dagje heerlijk, maar vaak slaat ook de verveling toe. Met alle nare gevolgen van dien als je jouw hond uitlaat. Dan wordt er vaak in de wandelgangen geroepen: ‘De hond is onhandelbaar!’ Maar wat zou u zelf doen als je hele dagen alleen thuis bent en pas om klokslag zes uur hopelijk wordt uitgelaten, als het dan nog maar mooi weer is ook? Want anders hebben de dieren ook vaak nog pech! Met als gevolg wel een.......heel klein blokje om. Ook een hond houdt van afwisseling en niet altijd het geijkte rondje lopen of fietsen. Een balspel, verstoppertje, jachttraining of een avond behendigheid met je hond doet vaak al wonderen. En voor de kat zijn er tegenwoordig ook genoeg spelen om ze bezig te houden.
Mocht je dier na dit alles toch nog stress hebben probeer dan gewoon eens Duval Sedinerf. Ik geef Lassie tijdens het slechte weer vaak dit natuurlijke product omdat ik weet dat zij er baad bij heeft. Zij wordt dan gelukkig snel weer rustig en klim dan niet overal bovenop en gaat dan weer heerlijk rustig in haar mand liggen.
Het is een kleine moeite met een goed resultaat bij onze Lassie.

Met Vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

donderdag 7 juni 2012

Het is weer tijd voor een grote poetsbeurt!


Als ik terug bladert in mijn poëziealbum van vroeger spreekt dit versje mij enorm aan:
Zag je wel eens in ‘t voorjaar
Hoe een mier een zware last,
Groter dan zijn eigen lichaam
Naar z’n nest aan ‘t slepen was?
Niets kan hem dan tegenhouden
Van z’n moeizaam voorwaarts gaan
En hij houdt niet op met zwoegen
Eer ‘t werk is afgedaan.
Waarom ik je in dit album
Al dat moois van dieren zeg?
Om je op je hart te drukken:
Waar een wil is, is een weg.

Nu ik ouder wordt en weer eens door mijn poëziealbum bladert denk ik meteen: kom op Monique aan de slag het is prachtig weer, het is weer tijd voor een grote poetsbeurt in en rondom de stallen. Als ik eenmaal alle stallen leeggehaald heb, begin ik met de hogedrukspuit alle wanden eens grondig af te spuiten. Wat wordt het ongemerkt toch nog vreselijk vies in zo’n stal hoe goed je ook iedere dag je best doet om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je dieren.  Maar niet getreurd het werk moet nu eenmaal minimaal twee keer in het jaar gebeuren. Als ik moe wordt denk ik maar aan de mier die zijn zware last gewoon draagt. De mier gaat moeizaam voorwaarts en houdt niet op met zwoegen eer ’t werk is afgedaan. Nou ik kan jullie verklappen deze instelling heb ik ook, want pas als alles weer heerlijk schoon is dan ben ik pas een tevreden mens. 

Na een paar uur flink met water te hebben geplonsd is het nu tijd om de stallen droog te trekken. Gelukkig is het zonnetje en de wind vandaag goed gezind en alles loopt op rolletjes. Als mijn dochter thuis komt met haar paard en zij het paard weer in de wei heb gezet bij haar vrienden kan ze mij verder helpen. Zij vult een plantenspuit met een kwart liter Duval Stalspray concentraat op 1 liter water. Daarna gaat zij met de plantenspuit alle stalwanden en deuren inspuiten.  Het is een fluitje van een cent, alleen moet je het wel even doen. Maar vele handen maken licht werk en als zo de geuroverlast weer ingeperkt wordt is het daarom alleen al de moeite waard. Daarna strooi ik de Duval stalkorrels op de vloer. Daarna het stro weer over de korrels heen en klaar is kees. Dit doe ik om bepaalde gezondheidsproblemen bij onze paarden en alpaca’s te voorkomen.

Als ik ’s avonds moe maar voldaan gedoucht heb en op de bank neerploft denk ik bij mezelf: Monique dat heb je vandaag maar mooi weer gefikst en zo zie je maar waar een wil is, is een weg. En alle ongewenste micro-organismen zijn weer weg. Ook de stal is weer vrij van spinnen.  Als mijn dochter ’s avonds haar laatste rondje loopt naar de stallen, ziet zij haar paarden heerlijk liggen in de stal. Als zij dan even later binnen komt en zegt: ‘Ma ze leggen allemaal heerlijk te slapen in hun schone stalletjes!’, dan ben ik super trots op mezelf maar ook op de natuurlijke producten van paardensport Duval. 

Lobke Bijl met Becky W
Zo zie je maar als moeder dat ook wij nog steeds trots op ons zelf mogen zijn, want alle dieren van groot tot klein genieten van een schoon leefklimaat. En vele moeders onder ons zijn altijd druk bezig om hun kinderen te laten genieten van al het moois wat de paardensport ons brengt, maar daar komt ongemerkt ook een puist werk bij kijken. 

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige



zondag 3 juni 2012

Zomereczeem kunnen we hier iets tegen doen?


We kijken als paardenliefhebber allemaal uit naar de zomermaanden. Heerlijk buiten zijn, samen met je paard. Maar als jou paard last heeft van zomereczeem, is dit vaak een gebed zonder eind. Natuurlijk kunnen we een vliegendeken kopen waar ook nog een masker aan vast zit. Maar vinden onze paarden dit wel zo fijn? Sommige paarden zouden het misschien helemaal niet erg vinden, maar ik denk net als onder de mensen, dat sommige paarden het een verschrikking vinden om zo helemaal als een cadeautje ingepakt te staan dag en nacht.

Doordat het warmer wordt, begint de ellende weer zeker voor een paard die last heeft van zomereczeem. Er komen weer verschillende insecten voor de dag, waar wij als mens niet altijd blij van worden, maar helaas ook onze paarden niet. De knut ook wel bekent als Culicoides mugje is zo’n naar insect voor je paard. Het mugje is van  het vroege voorjaar tot en met eind oktober aanwezig en dan vooral bij vochtige warmte, als het schemerig is (bij zonsopgang en zonsondergang) en bij windstil weer. Het is een heel klein mugje van maar één tot vier millimeter groot die leeft van bloed. Ook paardenbloed vindt het mugje heerlijk. Net als wij als mens wel eens door een mug gestoken worden is dit bij jouw paard/pony ook het geval. Het mugje prik jouw paard/pony meestal boven de staart en bij de manenkam. Tijdens het prikje komt er ook wat speeksel van het mugje in je paard/pony terecht. Sommige paarden/pony’s zijn hier helaas allergisch voor en krijgen jeuk waardoor ze gaan schuren. Met alle vervelende gevolgen van dien. Er kunnen zelfs wondjes ontstaan doordat het dier zo enorm staat te schuren.

Als je paard/pony eenmaal overgevoelig is, zal je paard dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven. Ook kan soms een andere manier van voeren de oplossing bieden. De allergie kan opeens zomaar ontstaan. Heb je paard er andere jaren helemaal geen last van gehad, dan kan het nu opeens wel zo zijn. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van verminderde afweer, toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden(zoals het verdwijnen van vogelsoorten die deze mugjes opeten) maar ook een combinatie van erfelijke aanleg kan hierbij zeker ook een rol spelen.


Tip:Als je  paard/pony allergisch is, kan je hem/haar het beste tussen tien uur ’s ochtends en drie uur ’s middags en ’s nachts buiten zetten. Paardensport Duval heeft een staart- en manenspray dat perfect werkt bij dit probleem. Natuurlijk is het wel verstandig om dit twee keer op een dag ‘sochtends en ’s avonds op de staart  en manenkam te sprayen.




Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige




dinsdag 29 mei 2012

Hond in de vijver en tot overmaat van ramp zat hij van top tot teen onder het eendenkroos!


Hoi beste lezers van mijn blog. Wat hebben we toch allemaal een prachtig pinksterweekend achter de rug. Veel mensen zijn ondanks dat hete weer toch naar spring/dressuurwedstrijden gegaan, andere hebben genoten van een koude consumptie op een terrasje of lekker luieren op het strand. Ik kan u vertellen dat ik helemaal niet zo dol bent op dit warme weer, twintig graden is voor mij warm genoeg. Daarom zie je mij ook in de vroege en late uurtjes buiten, maar liever niet midden op de dag als de zon op zijn warmst aan de hemel staat.

Lassie de schelpjes vangster! 
Als het zo warm is, mogen mijn honden iedere ochtend zwemmen in rivier ‘De Waal’ lekker achter stokken of een balletje aan zwemmen vinden ze met elkaar helemaal geweldig. Iedere ochtend komt de competitie volop op gang. Onze Schotse Collie Lassie houdt meer van schelpjes vangen, maar al met al is het warme weer voor onze honden een kostelijk vermaak . Lekker zwemmen en plonzen. Maar ook ik heb zo mijn bezigheden en dacht gisteren middag: ik ga maar eens in de tuin aan de slag. Er stond ’s middags een heerlijk windje dus waagde ik mij buiten. Bink onze Mechelse herder vond het ook leuk om vlak achter mijn billen te staan toen ik op het prieeltje bij de vijver aan het werk was. Ik dacht nog: als hij er straks maar niet inspringt, want de kikkers waren volop aan het kwaken en dat vond hij heel interessant om te horen. Hij hing met zijn kop boven de vijver maar…..JA hij luisterde geweldig. Hij liep weer achter mij aan en alles leek goed te gaan totdat……. Ik een flinke plons achter mij hoorde. Ik draaide mij op en wat denk je?.........Daar kwam maar net zijn kop boven het eendenkroos uit. Hij kwam er op eigenkracht niet uit, dus pakte ik hem bij zijn nekvel en hoeps……hij stond weer achter mij op het prieel. Even stond Bink zich flink uit te schudden, de zwarte modder en het eendenkroos vloog tegen mijn blote benen. Maar boos……nee dat was ik niet, hij kon nu eenmaal zijn evenwicht niet houden. Maar wel was er voor mij gelijk weer werk aan de winkel.

Bink even uitrusten na zijn hachelijke avontuur!
Na het eten ben ik met mijn dochter en onze trouwe viervoeters naar ‘De Waal’ geweest. Daar kon Bink zich heerlijk van zijn vuil ontdoen. Maar ook al had hij veel gezwommen hij stonk nog een uur in de wind. Gelukkig heb ik altijd de paardenshampoo van Duval bij de hand. Deze is ook bestemd voor honden en katten. Toen we terug kwamen van het zwemmen heb ik meteen Bink en de andere gewassen. Ze roken daarna allemaal weer heerlijk fris en hun vacht was zijde zacht. Toch goed dat Bink achteraf in de vijver was gevallen anders had ik vast nog een paar dagen gewacht met de grote wasbeurt.  Het is altijd een hele klus vier honden goed wassen, maar als je de andere dag het resultaat voelt en ziet hoe zacht en schoon ze zijn, ze glimmen gewoon als een kulletje in de maneschijn, nou dan kan ik je zeggen: ‘Dat ik tevreden kan zijn met de wasbeurt met Duval shampoo!’

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden

maandag 21 mei 2012

Ontwormen van je paard is noodzakelijk!


We weten allemaal dat ontwormen van je paard noodzakelijk is om parasieten bij jouw paard te voorkomen. Er zijn wel 10 verschillende wormen en er is ook nog een veulenworm (Strongyloides westeri) dat maakt het aantal op 11. Vroeger werd er om de zes tot acht weken ontwormd. Nu is gebleken dat dit echt niet zo goed is, als wij met z’n allen dachten. Moeten we dan helemaal niet meer ontwormen?, is vaak de vraag bij mensen. NEE, is hierop het antwoord, maar laat door u dierenarts een mestonderzoek doen zodat u weet of u paard daadwerkelijk wormen heeft.

Mestonderzoek ook wel EPG (Eieren Per Gram) genoemd.
Een EPG geeft een indicatie van het aantal volwassen wormen in uw paard(en), door het vasststellen van het aantal wormeieren in een mestmonster. Het geeft echter niet een totale wormbelasting dit komt doordat de lintworm haar eitjes niet regelmatig uitscheidt. Zou je twee of drie dagen later weer een nieuw mestmonster nemen, dan kan het goed mogelijk zijn dat de lintwormeitjes wel geconstateerd worden.
Conclusie: het kan dus zomaar bij het eerste mestmonster zijn dat er geen lintwormeneieren worden aangetoond, terwijl er wel een lintwormbesmetting is. Verder leggen larven van wormen geen eieren. De larvala stadia van wormen zijn veelal het meest schadelijk denk hierbij aan ingekapselde kleine rode bloedworm larven. Deze kunnen helaas niet worden vastgesteld in een mestmonster maar kunnen wel tot grote problemen leiden bij jouw paard(en).

Een mestonderzoek speelt een belangrijke rol bij een ontwormingsplan. Dit plan is voor iedereen verschillend. Géén één bedrijf is het zelfde. De wormen die door een mestonderzoek kunnen worden vastgesteld zijn kleine rode bloedworm, grote bloedworm en de spoelworm.
Ook is het van groot belang dat u verschillende voorzorgsmaatregelen kan treffen, om verspreiding van wormen tegen te gaan. Denk hierbij aan regelmatig mest verwijderen uit de wei en paddock. Ook kunt u landjes opdelen in paddocks. Combineer slepen met leegstand. Zorg dat u niet teveel paarden in één wei heb lopen. Als u meerdere weides heb is het ook te doen dat ze een tijdje op de ene wei lopen en daarna pas weer op de andere wei.

 Maar wist u dat schapen en koeien op de weide als stofzuigers kunnen dienen tegen de parasieten? Zij hebben geen last van de parasieten en zorgen zo voor een gezond weiklimaat.
Ieder paard heeft een andere wormbelasting en iedere situatie is uniek.
Conclusie: wees er op tijd bij, want voorkomen is beter dan genezen!


Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

dinsdag 15 mei 2012

De paardentandarts is langs geweest


Bronco W

Hoi allemaal beste lezers van het blog van paardensport Duval. Vandaag mag ik jullie iets vertellen over de belevenissen van gisteren. Maar voor dat ik dit doet zal ik mij even voorstellen. Ik ben Bronco en ik ben super lief paard. Dat is punt één. Punt twee is, dat ik altijd heel gevoelig ben in mijn mond. Als ik wel eens luister naar mijn vriendje en vriendinnetje hebben zij veel minder last van hun mond. Maar ja het is zoals het is en ik moet het nu eenmaal met mijn mond doen. Ik liet aan mijn baasje weten dat ik veel pijn had in mijn mond. Ik maakte het haar duidelijk door liever niet het bit aan te pakken als wel en als het bit dan toch in mijn mond moest ging ik vaak met mijn hoofd schudden of hield ik tijdens het rijden mijn hoofd scheef. Gelukkig heb ik een lief en slim baasje die het al snel door had dat er wat met mijn mond moest zijn. Van haar moest ik mijn mond openhouden en toen heeft ze in mijn mond gekeken. Best een raar gevoel hoor zo’n mensenhand in je mond. Maar ze zag het meteen dat er bij mij nog kiezen uit moesten.


De zelfde dag nog belde ze bij mij in de stal de paardentandarts maar helaas had hij niet meteen tijd. Ja, ik ben natuurlijk niet het enige paard dat eens naar de paardentandarts moet. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk van mijn pijn af, maar geduld is nu eenmaal een schone zaak. Ook al hoor ik wel eens van mijn baasje dat ik soms nog iets meer geduld met alles moet krijgen. Maar dit even terzijde. Maar een  paar dagen later stond de beste man toch echt bij ons op de stoep. Een kist met gereedschap en een emmer water kwamen er tevoorschijn. De rillingen liepen over mijn lijf. Ik kreeg verschillende prikjes in mijn tandvlees, ik kan nou niet echt zeggen dat dit zo’n fijn gevoel is. ‘Maar het is natuurlijk nog altijd beter als een kies trekken zonder verdoving!’ denk ik dan maar.

Het was volgens de paardentandarts nog een hele klus, maar toen de klus geklaard was, was ik nog steeds een beetje versuft. Een dop en wolfstanden heeft de beste man uit mijn mond verwijderd.Je zou zeggen door die verdoving: ‘Bronco was in dromenland!, maar vergeet dat maar! Ik heb alles goed gevoeld en heb ook gezien dat mijn baasje continue bij mij was. Dat gaf mij een rustig gevoel!’
Dop van één van mijn kiezen

Wolfskiezen
Maar doordat er zo’n groot gat in mijn bovenkaak achtergebleven was, heb je toch sneller last van ontstekingen. Daar heb mijn lieve baasje meteen iets voor gegeven. Natuurlijk is het een natuurlijk middel zij noemt het phyto-therapie dat ze met een spuitje in mijn mond inspuit. Als ik stiekem op haar flesje kijk zie ik dat het Biolitan heet. Als ik haar met grote ogen aankijkt zegt ze tegen mij: ‘Zo vriend, hopelijk krijg jij nu geen ontsteking in jouw mond, want ik weet zelf hoe pijnlijk dat dit kan zijn!’ Ik kijk haar met mijn mooie bruine kijkers aan en ik weet dat zij het beste met mij voor heeft, want als er één is die weet hoe pijnlijk een ontsteking in je mond kan zijn, dan is zij het wel!’ Maanden geleden liep zij zelf vaak op stal met een pijnlijke mond. Nou, dan zag zij er echt niet altijd vrolijk uit hoor! En knapper werd ze ook niet van zo’n dikke toet!
Ik hoop binnenkort dat ik helemaal geen last meer heb van die diepe wond in mijn bovenkaak. Voor mijn gevoel kan je nu een menkar in mijn mond omdraaien, maar hopelijk is dit gevoel weer snel voorbij.

Liefs van Bronco