zondag 3 juni 2012

Zomereczeem kunnen we hier iets tegen doen?


We kijken als paardenliefhebber allemaal uit naar de zomermaanden. Heerlijk buiten zijn, samen met je paard. Maar als jou paard last heeft van zomereczeem, is dit vaak een gebed zonder eind. Natuurlijk kunnen we een vliegendeken kopen waar ook nog een masker aan vast zit. Maar vinden onze paarden dit wel zo fijn? Sommige paarden zouden het misschien helemaal niet erg vinden, maar ik denk net als onder de mensen, dat sommige paarden het een verschrikking vinden om zo helemaal als een cadeautje ingepakt te staan dag en nacht.

Doordat het warmer wordt, begint de ellende weer zeker voor een paard die last heeft van zomereczeem. Er komen weer verschillende insecten voor de dag, waar wij als mens niet altijd blij van worden, maar helaas ook onze paarden niet. De knut ook wel bekent als Culicoides mugje is zo’n naar insect voor je paard. Het mugje is van  het vroege voorjaar tot en met eind oktober aanwezig en dan vooral bij vochtige warmte, als het schemerig is (bij zonsopgang en zonsondergang) en bij windstil weer. Het is een heel klein mugje van maar één tot vier millimeter groot die leeft van bloed. Ook paardenbloed vindt het mugje heerlijk. Net als wij als mens wel eens door een mug gestoken worden is dit bij jouw paard/pony ook het geval. Het mugje prik jouw paard/pony meestal boven de staart en bij de manenkam. Tijdens het prikje komt er ook wat speeksel van het mugje in je paard/pony terecht. Sommige paarden/pony’s zijn hier helaas allergisch voor en krijgen jeuk waardoor ze gaan schuren. Met alle vervelende gevolgen van dien. Er kunnen zelfs wondjes ontstaan doordat het dier zo enorm staat te schuren.

Als je paard/pony eenmaal overgevoelig is, zal je paard dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven. Ook kan soms een andere manier van voeren de oplossing bieden. De allergie kan opeens zomaar ontstaan. Heb je paard er andere jaren helemaal geen last van gehad, dan kan het nu opeens wel zo zijn. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van verminderde afweer, toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden(zoals het verdwijnen van vogelsoorten die deze mugjes opeten) maar ook een combinatie van erfelijke aanleg kan hierbij zeker ook een rol spelen.


Tip:Als je  paard/pony allergisch is, kan je hem/haar het beste tussen tien uur ’s ochtends en drie uur ’s middags en ’s nachts buiten zetten. Paardensport Duval heeft een staart- en manenspray dat perfect werkt bij dit probleem. Natuurlijk is het wel verstandig om dit twee keer op een dag ‘sochtends en ’s avonds op de staart  en manenkam te sprayen.




Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige




Geen opmerkingen:

Een reactie posten