Anouk van de Bosrand |
In mijn vorige blog schreef ik hoe oud zou jouw paard zichzelf voelen? Dit is voor jouw als paardeneigenaar een vraag en voor jouw paard een weet! Ik vindt het leuk om over dit onderwerp nog een blog te wijden. Waarom? Omdat het zo belangrijk is om goed preventief voor het paardenlichaam te zorgen.
Wanneer giftige stoffen en vrije radicalen samenkomen, zorgen ze voor een veroudering van het lichaam. Denk alleen al aan de spuiten die een paard ieder jaar moet ondergaan. Het paard Becky W van mijn dochter is altijd bijna een week ziek wanneer ze weer haar jaarlijkse inentingen moet ondergaan. Helaas kunnen wij hier niet onderuit, want als je op wedstrijd gaat moet je paard nu eenmaal ingeënt zijn. Wanneer er niet op de veroudering van het lichaam wordt gelet, kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Elke gebeurtenis of elk ziektestadium gaat gepaard met een aantal duidelijk waarneembare fysieke symptomen.
De zes stadia’s van veroudering zijn:
1. Gebrek aan energie. Hier kunnen we vaak nog iets aan doen om het paard een sportbrok met meer energie te geven. Als het paard gebrek heeft aan energie hangt dit rechtstreeks af van de voeding en het vermogen van het lichaam om de voedingstoffen in het voedsel af te breken en op te nemen. Voedsel dat niet goed is afgebroken of slecht wordt opgenomen, of een lage voedingswaarde heeft, zorgt ervoor dat het paard zich moe, traag en niet uitgerust voelt. “Wanneer voedsel niet goed kan worden verteerd, zal het gaan rotten en gisten. Het wordt dan in giftige stoffen omgezet die via het bloed naar het weefsel worden getransporteerd.” Dit onverteerde voedsel, dat we ook wel ‘spijsmassa’ noemen, koekt samen en hecht zich vast aan de darmwand. Hierdoor wordt de opname van de voedingstoffen nog verder verhinderd en raken de energie-reserves van het paardenlichaam uitgeput. We kunnen dan ons paard nog zoveel sportbrok of andere goede producten geven maar door dit proces is het totaal allemaal zinloos.
Jaren geleden toen wij een paard bij ons op stal hadden, wist ik dit nog niet. We konden het paard geven wat wij dachten dat goed voor het paard was, maar het paard werd steeds magerder. Nu door vele jaren mijzelf in voeding voor mens en dier verdiept te hebben weet ik inmiddels wel beter. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie. Waarom?? Zodat we met elkaar veel dierenleed kunnen voorkomen.
2. Ophoping van giftige stoffen. Een slechte spijsvertering, verstopping en onregelmatige stoelgang bij jouw paard wijzen erop dat het lichaam zijn afvalstoffen niet goed kwijtraakt, waardoor de toxines zich gaan opstapelen. Als je paard maar één keer per dag of nog minder ontlasting heeft, heeft uw reden om zich oprecht zorgen te moeten maken over uw paard. Als een paard een slechte ontlasting heeft, veroorzaakt deze ophoping van giftige stoffen beschadiging op celniveau.
3. Irritatie. Ook een paard kan last krijgen van irritatie. Toenemende gehaltes aan giftige stoffen in het paardenlichaam leiden tot inwendige en uitwendige irritatie. Met alle vervelende gevolgen van dien. De waarschuwingssignalen bij uw dier zijn een jeukende of geïrriteerde huid, huiduitslag, wisselende stemmingen enz.. Allemaal signalen dat het afvoersysteem van het lichaam niet goed functioneert en niet langer in het staat is om de gif- en afvalstoffen efficiënt te verwijderen.
4. Ontstekingen. In deze fase heeft uw paard pijn en zijn er zwellingen te zien. Ontstekingen ontstaan wanneer bepaalde delen van het lichaam, waarin steeds meer giftige stoffen voorkomen, ononderbroken geïrriteerd worden. Dergelijke ontstekingen zijn de voorlopers van ernstige schade aan het paardenlichaam.
5. Zweren ontstaan op plaatsen in het paardenlichaam waar hoge gehaltes aan opgeslagen toxines de cellen en het weefsel eromheen vernietigen. Het paard heeft in dit stadium steeds meer pijn omdat de zenuwen, wanneer het weefsel verzweert, bloot komen te liggen.
6. Weefselverharding. Om te voorkomen dat de toxines zich ook buiten de zwerende delen van het lichaam verspreiden, vult het lichaam de zweren met littekenweefsel. De bewuste giftige stof wordt daardoor in een soort ‘zak’ van verhard weefsel gevangen. Dit is het laatste stadium waarin het paardenlichaam nog de controle heeft over de eigen cellen. Als er in dit stadium niets wordt ondernomen, zullen de cellen beginnen muteren.
Verandering en verbetering beginnen van binnenuit.
Daarna veranderen de uiterlijke omstandigheden vanzelf mee.
Ik wens jou en jouw paard een lang en gezond leven toe!
Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige
Geen opmerkingen:
Een reactie posten