Anouk van de Bosrand |
Net als bij de mens is een gezond gebit van levensbelang. Elk jaar moeten de kiezen en tanden gecontroleerd worden bij je paard. Toen onze dochter klein was en de paardentandarts kwam haar pony Anouk behandelen was dat altijd een moment waarop zij zelf mocht ervaren waar de scherpe randen en haakjes bij Anouk zaten. En was de paardentandarts dan klaar met zijn behandeling, dan mocht zij nog eens aan het gebit van Anouk voelen en eens goed in de mond kijken bij Anouk. Dit heeft haar geleerd dat een gezond gebit ook voor paarden heel belangrijk is.
Soms zitten er scherpe randen en haakjes aan. De paardentandarts of de dierenarts vijlt dan deze scherpe randen en haakjes glad, zodat je paard weer goed zijn voedsel kan malen. Als een paard pijn heeft in zijn mond kan hem/haar dat allerlei problemen geven. Ze worden chagrijnig en in ergere gevallen ook mager. Ze gaan slaan met hun hoofd of ze nemen het bit niet goed in de mond. Wist je dat paarden soms zelfs kreupel kunnen gaan lopen als het gebit niet in orde is?
Paarden eten nu eenmaal graag als het aan de paarden ligt dan eten ze het liefst dag en nacht en zijn ze er wel zestien uur mee bezig. Eten is niet alleen voedzaam, maar het is ook een ontspanning voor het paard. Paarden zijn planteneters. Met hun gevoelige lippen kiezen ze zorgvuldig dat uit waar hun lichaam behoefte aan heeft. De paarden weten instinctief heel goed wat hun lichaam nodig heeft. Paarden hebben vooral ruwvoer nodig zoals goed hooi, gras of kuilgras.
Soms krijgt een paard last van koliek. Koliek is de naam voor allerlei soorten buikpijn. Meestal is er iets mis in het maag-darmkanaal. Een verstopping kan bijvoorbeeld komen omdat een paard teveel stro eet. Om dit te voorkomen kan je zo’n paard dan beter op houtkrullen zetten. Maar een paard kan ook last krijgen van zandkoliek. Dit komt dan omdat het paard op een kaal stuk land graast en daardoor krijgt het paard ongemerkt bergen zand binnen. Het zand zakt dan naar het diepste deel van de dikke darm. Je kan het paard een middel geven dat ervoor zorgt dat hij/zij het zand weer uitpoept. Duval power from nature heeft een prachtig middel uit de phytotherapie lijn. Als het niet werkt, is een gevaarlijke operatie nodig. Het komt wel eens voor dat een dierenarts wel een kruiwagen vol zand uit de darmen moet scheppen.
Maar als het toch een keer voorkomt dan heeft Duval het natuurlijke product Carfol. Dit product wordt succesvol ingezet tegen spijsverteringsproblemen door overeten en verkeerd eten. Het vermindert gasvorming en zorgt voor adequaat wegvloeien van gassen. Dit product werkt tegen opgeblazenheid en gasvorming in maag en darm, opgezette maag en darm en tegen koliek.
Maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen!
Met vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige
Geen opmerkingen:
Een reactie posten