vrijdag 22 juni 2012

Een wonder bij ons in de wei!


Beste lezers van mijn blog. Ik heb iets bijzonders afgelopen week meegemaakt en dit wil ik graag met jullie delen! Afgelopen dinsdagmiddag om 16.20 uur wilde ik mijn dieren gaan voeren.  Toen ik bijna bij het hek van de weide was, kon ik mijn eigen ogen bijna niet geloven. Er was een wonder gebeurd die middag. Een wonder dat was het…….zo klein, zo teer, zo mooi wit. Gelukkig was mijn man net thuis, dus riep ik hem er meteen bij. Hij kwam aangesneld en dacht dat er iets gebeurd was met één van onze dieren. Ik zei: ‘Er is een wonder gebeurd, we hebben er een prachtige cria bij!’, riep ik met ongeloof in mijn stem. Hij keek mij met grote ogen aan, hoe kon dit nu toch gebeuren. Hij zei: ‘Ariane was toch helemaal niet dik en twee weken geleden heeft Diego er nog opgelegen!’ We liepen samen naar de wei, om ons nieuwe kostbare bezit te bewonderen. Ik zei tegen hem: ‘Ik noem de cria Wonder!’ 


Diego, Ariane en Wonder echt een familie!
 Meteen belde ik mijn fokker Jan van der Hoek van Alpaca Holland op, hij kon het ook bijna niet geloven. Hoe was dit toch mogelijk!  Maar ik zei: ‘Het is echt waar Jan, ik ben zo blij!’Na veel informatie over de telefoon in mij opgenomen te hebben wist ik zeker dat de cria een meisje was. Twee jaar geleden toen ik dacht dat Ariane zwanger was heb ik een test laten doen  bij de dierenarts en die bevestigde dat Ariane zwanger was. Maar helaas de laatste twee jaar kregen wij geen cria. Maar nu is mijn wachten dubbel en dwars beloond!


Gelukkig spuit ik iedere week mijn dierenverblijven in met  Duval Stalspray. Zo wist ik meteen dat mijn dierenverblijf voor Ariane en Wonder optimaal schoon was. Omdat dit reinigingsproduct er voor zorgt dat de ongewenste bacteriën tot een minimum worden beperkt en dat de toegevoegde micro organisme die de Duval Stalspray bevat de overhand krijgen en de onaangename geuren neutraliseren.


Ariane en Wonder net na de bevalling!
Maar de eerste nacht bleef Ariane en Wonder dicht bij de hengst Diego leggen, tegen het gaas aan van de weide. Want na de bevalling moest Diego meteen apart. Ariane had al vier jaar samen gelopen in dezelfde wei met Diego dus dat was eerst heel erg wennen voor hen beide. Maar gisterenavond begon het te omweren en te regenen en wat deed Ariane met haar pas geboren cria? Haar moedergevoelens kwamen sterk na boven en zij verkoos het dierenverblijf met haar dochter Wonder boven het plekje in de wei naast de heining bij Diego.

Zo zie je maar, alles wordt gewoon geregeld als wij als mens maar vertrouwen in onze dieren hebben.
Wat is de natuur toch mooi. We kunnen en willen als mens veel regelen, maar de natuur is niet te regelen. De natuur regelt zich zelf. En dieren, ja…..die zijn nu eenmaal vaak slimmer als de mens!
Ariane , Wonder en de trotse eigenaresse!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige en de trotste eigenaresse van Wonder

maandag 18 juni 2012

Een nieuw paard of logés op het erf


Straks gaat het zomerseizoen weer beginnen. De mensen krijgen vakantie kriebels in hun buik. Vele dagen in de week zijn de ruiters met hun paard bezig, maar dan…..komt de lang gekoesterde vakantie inzicht. We hebben allemaal dit gevoel wel eens. Maar als jij niet op vakantie gaat, omdat je paarden bij huis hebt staan, of nu eenmaal een groot paardenbedrijf moet runnen krijg je vaak verschillende vragen.

Bijvoorbeeld:  Je hebt een vriendin/ familielid en die gaat op vakantie. Ze vraagt aan jou: ‘Mag mijn paard de komende twee weken bij jou logeren?’ Natuurlijk wil je geen nee zeggen, het is een lief paard en als je vriendin/familielid het paard brengt gaat het meteen naar zijn/haar box. Later op de dag zet je het paard met de andere paarden buiten, maar wel gescheiden op de wei. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar is dit ook zo?........

Of je koopt een nieuw paard en vraagt aan de vorige eigenaar voor dat je het paard mee naar huis neemt: ‘En heeft het paard pas nog een wormenkuur gehad?’, meestal hoor je ze meteen volmondig JA zeggen. Maar kunnen wij hier zomaar vanuit gaan dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Vaak gaat het hier al fout! Je moet de verkoper of je beste vriendin/ familielid toch kunnen vertrouwen? Natuurlijk moet je mensen kunnen vertrouwen, maar als ze het paard niet ontwormd hebben en ze hebben tegen jou volmondig  JA  gezegd, dan kan je voor verrassingen komen te staan. En dit kan nare gevolgen met zich mee brengen.

Daarom is mijn advies, ga er nooit vanuit dat een nieuw paard of logé geen wormen heeft. Houd het dier gescheiden van de rest, laat een mestonderzoek doen en behandel het tegen lintwormen en ingekapselde rode bloedworm larven. Houd het paard dan minstens 48 uur apart, om te voorkomen dat er door een nieuw paard resistente wormen op uw schone weide worden gedeponeerd. Door kleine voorzorgsmaatregelen kan u veel ellende voorkomen.
Succes

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

dinsdag 12 juni 2012

Heeft een dier ook wel eens last van stress?


Ja, is hier kort en bondig mijn antwoord op. Ieder dier heeft wel eens last van stress, net zoals de mens. Alleen het ene dier kan hier makkelijker mee omgaan als het andere.  Als je stress wilt voorkomen is het eerste wat je moet doen jou en je dier de tijd geven om elkaar beter te leren kennen. Vindt het dier nieuwe dingen juist interessant, of vindt het dier juist nieuwe dingen eng?  Hier gaan veel mensen al in de fout, want vanaf dag één zie je vaak dat het dier gelijk maar iets moet doen wat het baasje van het dier vraagt.

Evy Ananda
Paarden kunnen net als mensen door veranderingen juist in de stress raken maar ook kunnen ze juist door de dagelijkse sleur in de stress schrikken. Hiervan zijn veel mensen zich niet van bewust. Vele ruiters doen dagelijks hun ding en staan te weinig stil bij de wensen van hun paard. Paarden zijn kudde dieren dus het is van belang om je paard bij soort genoten te houden. Als het paard bij zijn maatjes staat zou het paard zich veilig voelen. Zorg er ook voor dat je ze allemaal tegelijkertijd eten geeft en laat ze tegelijkertijd naar binnen en naar buiten gaan.

Stress kan er voor zorgen dat de lichamelijke balans wordt verstoord. Stress kan zowel op fysiek denk hier bij aan vaccinatie, emotioneel (door bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar) als mentaal vlak zijn. Ook paarden die heel de dag in hun box verblijven kunnen stress krijgen. Het probleem is vaak dat paardeneigenaren de stress bij hun paard vaak niet herkennen met alle vervelende gevolgen van dien. Alleen als het paard echt onhandelbaar is of enorm druk, dan zegt men vaak…..ja hij/zij heeft last van stress.

Het wil niet zeggen dat stress altijd ongezond is voor het paard. Als stress van korte duur is kan het best gezond zijn, net als bij de mens. Het paard krijgt dan net als wij een flinke dosis adrenaline door zijn/haar lijf en is heel alert. De doorbloeding bij het paard krijgt een enorme impuls. Stress wordt pas gevaarlijk bij het paard als het vaak voorkomt en van langdurige aard onderhevig is. Als het paard in de vrije natuur loopt heeft het dier af en toe stress nodig om tijdig op de vlucht te slaan voor zijn/haar vijanden.

Gelukkig kunnen we zelf ook onze hond, kat of paard een natuurlijk middel geven tegen stress. De phyto-therapie van Duval Sedinerf helpt bij alle vormen van stress en onrust. Het is een algemeen ontkrampend middel. Sedinerf voedt een overbelast zenuwstelsel. Het werkt kalmerend en rustgevend. Het product is zowel bij acute, als bij chronische klachten, over-activiteit, angst, rusteloosheid en bij zenuwstelaandoeningen te gebruiken. Het product werkt zowel kalmerend als regulerend op de psyche en het zenuwstelsel, kalmeert en het bevordert de slaap.

Lassie is een hondje
wat door slecht weer
heel snel stress krijgt!
Maar natuurlijk kan u er beter voor zorgen dat het dier weinig last heeft van stress. Er zijn helaas ook veel honden en katten die vaak hele dagen alleen thuis zijn. Natuurlijk vinden ze dit wel eens een dagje heerlijk, maar vaak slaat ook de verveling toe. Met alle nare gevolgen van dien als je jouw hond uitlaat. Dan wordt er vaak in de wandelgangen geroepen: ‘De hond is onhandelbaar!’ Maar wat zou u zelf doen als je hele dagen alleen thuis bent en pas om klokslag zes uur hopelijk wordt uitgelaten, als het dan nog maar mooi weer is ook? Want anders hebben de dieren ook vaak nog pech! Met als gevolg wel een.......heel klein blokje om. Ook een hond houdt van afwisseling en niet altijd het geijkte rondje lopen of fietsen. Een balspel, verstoppertje, jachttraining of een avond behendigheid met je hond doet vaak al wonderen. En voor de kat zijn er tegenwoordig ook genoeg spelen om ze bezig te houden.
Mocht je dier na dit alles toch nog stress hebben probeer dan gewoon eens Duval Sedinerf. Ik geef Lassie tijdens het slechte weer vaak dit natuurlijke product omdat ik weet dat zij er baad bij heeft. Zij wordt dan gelukkig snel weer rustig en klim dan niet overal bovenop en gaat dan weer heerlijk rustig in haar mand liggen.
Het is een kleine moeite met een goed resultaat bij onze Lassie.

Met Vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

donderdag 7 juni 2012

Het is weer tijd voor een grote poetsbeurt!


Als ik terug bladert in mijn poëziealbum van vroeger spreekt dit versje mij enorm aan:
Zag je wel eens in ‘t voorjaar
Hoe een mier een zware last,
Groter dan zijn eigen lichaam
Naar z’n nest aan ‘t slepen was?
Niets kan hem dan tegenhouden
Van z’n moeizaam voorwaarts gaan
En hij houdt niet op met zwoegen
Eer ‘t werk is afgedaan.
Waarom ik je in dit album
Al dat moois van dieren zeg?
Om je op je hart te drukken:
Waar een wil is, is een weg.

Nu ik ouder wordt en weer eens door mijn poëziealbum bladert denk ik meteen: kom op Monique aan de slag het is prachtig weer, het is weer tijd voor een grote poetsbeurt in en rondom de stallen. Als ik eenmaal alle stallen leeggehaald heb, begin ik met de hogedrukspuit alle wanden eens grondig af te spuiten. Wat wordt het ongemerkt toch nog vreselijk vies in zo’n stal hoe goed je ook iedere dag je best doet om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je dieren.  Maar niet getreurd het werk moet nu eenmaal minimaal twee keer in het jaar gebeuren. Als ik moe wordt denk ik maar aan de mier die zijn zware last gewoon draagt. De mier gaat moeizaam voorwaarts en houdt niet op met zwoegen eer ’t werk is afgedaan. Nou ik kan jullie verklappen deze instelling heb ik ook, want pas als alles weer heerlijk schoon is dan ben ik pas een tevreden mens. 

Na een paar uur flink met water te hebben geplonsd is het nu tijd om de stallen droog te trekken. Gelukkig is het zonnetje en de wind vandaag goed gezind en alles loopt op rolletjes. Als mijn dochter thuis komt met haar paard en zij het paard weer in de wei heb gezet bij haar vrienden kan ze mij verder helpen. Zij vult een plantenspuit met een kwart liter Duval Stalspray concentraat op 1 liter water. Daarna gaat zij met de plantenspuit alle stalwanden en deuren inspuiten.  Het is een fluitje van een cent, alleen moet je het wel even doen. Maar vele handen maken licht werk en als zo de geuroverlast weer ingeperkt wordt is het daarom alleen al de moeite waard. Daarna strooi ik de Duval stalkorrels op de vloer. Daarna het stro weer over de korrels heen en klaar is kees. Dit doe ik om bepaalde gezondheidsproblemen bij onze paarden en alpaca’s te voorkomen.

Als ik ’s avonds moe maar voldaan gedoucht heb en op de bank neerploft denk ik bij mezelf: Monique dat heb je vandaag maar mooi weer gefikst en zo zie je maar waar een wil is, is een weg. En alle ongewenste micro-organismen zijn weer weg. Ook de stal is weer vrij van spinnen.  Als mijn dochter ’s avonds haar laatste rondje loopt naar de stallen, ziet zij haar paarden heerlijk liggen in de stal. Als zij dan even later binnen komt en zegt: ‘Ma ze leggen allemaal heerlijk te slapen in hun schone stalletjes!’, dan ben ik super trots op mezelf maar ook op de natuurlijke producten van paardensport Duval. 

Lobke Bijl met Becky W
Zo zie je maar als moeder dat ook wij nog steeds trots op ons zelf mogen zijn, want alle dieren van groot tot klein genieten van een schoon leefklimaat. En vele moeders onder ons zijn altijd druk bezig om hun kinderen te laten genieten van al het moois wat de paardensport ons brengt, maar daar komt ongemerkt ook een puist werk bij kijken. 

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige



zondag 3 juni 2012

Zomereczeem kunnen we hier iets tegen doen?


We kijken als paardenliefhebber allemaal uit naar de zomermaanden. Heerlijk buiten zijn, samen met je paard. Maar als jou paard last heeft van zomereczeem, is dit vaak een gebed zonder eind. Natuurlijk kunnen we een vliegendeken kopen waar ook nog een masker aan vast zit. Maar vinden onze paarden dit wel zo fijn? Sommige paarden zouden het misschien helemaal niet erg vinden, maar ik denk net als onder de mensen, dat sommige paarden het een verschrikking vinden om zo helemaal als een cadeautje ingepakt te staan dag en nacht.

Doordat het warmer wordt, begint de ellende weer zeker voor een paard die last heeft van zomereczeem. Er komen weer verschillende insecten voor de dag, waar wij als mens niet altijd blij van worden, maar helaas ook onze paarden niet. De knut ook wel bekent als Culicoides mugje is zo’n naar insect voor je paard. Het mugje is van  het vroege voorjaar tot en met eind oktober aanwezig en dan vooral bij vochtige warmte, als het schemerig is (bij zonsopgang en zonsondergang) en bij windstil weer. Het is een heel klein mugje van maar één tot vier millimeter groot die leeft van bloed. Ook paardenbloed vindt het mugje heerlijk. Net als wij als mens wel eens door een mug gestoken worden is dit bij jouw paard/pony ook het geval. Het mugje prik jouw paard/pony meestal boven de staart en bij de manenkam. Tijdens het prikje komt er ook wat speeksel van het mugje in je paard/pony terecht. Sommige paarden/pony’s zijn hier helaas allergisch voor en krijgen jeuk waardoor ze gaan schuren. Met alle vervelende gevolgen van dien. Er kunnen zelfs wondjes ontstaan doordat het dier zo enorm staat te schuren.

Als je paard/pony eenmaal overgevoelig is, zal je paard dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven. Ook kan soms een andere manier van voeren de oplossing bieden. De allergie kan opeens zomaar ontstaan. Heb je paard er andere jaren helemaal geen last van gehad, dan kan het nu opeens wel zo zijn. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van verminderde afweer, toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden(zoals het verdwijnen van vogelsoorten die deze mugjes opeten) maar ook een combinatie van erfelijke aanleg kan hierbij zeker ook een rol spelen.


Tip:Als je  paard/pony allergisch is, kan je hem/haar het beste tussen tien uur ’s ochtends en drie uur ’s middags en ’s nachts buiten zetten. Paardensport Duval heeft een staart- en manenspray dat perfect werkt bij dit probleem. Natuurlijk is het wel verstandig om dit twee keer op een dag ‘sochtends en ’s avonds op de staart  en manenkam te sprayen.




Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige