Ja, is hier kort en bondig mijn antwoord op. Ieder dier heeft wel eens last van stress, net zoals de mens. Alleen het ene dier kan hier makkelijker mee omgaan als het andere. Als je stress wilt voorkomen is het eerste wat je moet doen jou en je dier de tijd geven om elkaar beter te leren kennen. Vindt het dier nieuwe dingen juist interessant, of vindt het dier juist nieuwe dingen eng? Hier gaan veel mensen al in de fout, want vanaf dag één zie je vaak dat het dier gelijk maar iets moet doen wat het baasje van het dier vraagt.
|
Evy Ananda |
Paarden kunnen net als mensen door veranderingen juist in de stress raken maar ook kunnen ze juist door de dagelijkse sleur in de stress schrikken. Hiervan zijn veel mensen zich niet van bewust. Vele ruiters doen dagelijks hun ding en staan te weinig stil bij de wensen van hun paard. Paarden zijn kudde dieren dus het is van belang om je paard bij soort genoten te houden. Als het paard bij zijn maatjes staat zou het paard zich veilig voelen. Zorg er ook voor dat je ze allemaal tegelijkertijd eten geeft en laat ze tegelijkertijd naar binnen en naar buiten gaan.
Stress kan er voor zorgen dat de lichamelijke balans wordt verstoord. Stress kan zowel op fysiek denk hier bij aan vaccinatie, emotioneel (door bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar) als mentaal vlak zijn. Ook paarden die heel de dag in hun box verblijven kunnen stress krijgen. Het probleem is vaak dat paardeneigenaren de stress bij hun paard vaak niet herkennen met alle vervelende gevolgen van dien. Alleen als het paard echt onhandelbaar is of enorm druk, dan zegt men vaak…..ja hij/zij heeft last van stress.
Het wil niet zeggen dat stress altijd ongezond is voor het paard. Als stress van korte duur is kan het best gezond zijn, net als bij de mens. Het paard krijgt dan net als wij een flinke dosis adrenaline door zijn/haar lijf en is heel alert. De doorbloeding bij het paard krijgt een enorme impuls. Stress wordt pas gevaarlijk bij het paard als het vaak voorkomt en van langdurige aard onderhevig is. Als het paard in de vrije natuur loopt heeft het dier af en toe stress nodig om tijdig op de vlucht te slaan voor zijn/haar vijanden.
Gelukkig kunnen we zelf ook onze hond, kat of paard een natuurlijk middel geven tegen stress. De phyto-therapie van Duval Sedinerf helpt bij alle vormen van stress en onrust. Het is een algemeen ontkrampend middel. Sedinerf voedt een overbelast zenuwstelsel. Het werkt kalmerend en rustgevend. Het product is zowel bij acute, als bij chronische klachten, over-activiteit, angst, rusteloosheid en bij zenuwstelaandoeningen te gebruiken. Het product werkt zowel kalmerend als regulerend op de psyche en het zenuwstelsel, kalmeert en het bevordert de slaap.
|
Lassie is een hondje wat door slecht weer heel snel stress krijgt!
|
Maar natuurlijk kan u er beter voor zorgen dat het dier weinig last heeft van stress. Er zijn helaas ook veel honden en katten die vaak hele dagen alleen thuis zijn. Natuurlijk vinden ze dit wel eens een dagje heerlijk, maar vaak slaat ook de verveling toe. Met alle nare gevolgen van dien als je jouw hond uitlaat. Dan wordt er vaak in de wandelgangen geroepen: ‘De hond is onhandelbaar!’ Maar wat zou u zelf doen als je hele dagen alleen thuis bent en pas om klokslag zes uur hopelijk wordt uitgelaten, als het dan nog maar mooi weer is ook? Want anders hebben de dieren ook vaak nog pech! Met als gevolg wel een.......heel klein blokje om. Ook een hond houdt van afwisseling en niet altijd het geijkte rondje lopen of fietsen. Een balspel, verstoppertje, jachttraining of een avond behendigheid met je hond doet vaak al wonderen. En voor de kat zijn er tegenwoordig ook genoeg spelen om ze bezig te houden.
Mocht je dier na dit alles toch nog stress hebben probeer dan gewoon eens Duval Sedinerf. Ik geef Lassie tijdens het slechte weer vaak dit natuurlijke product omdat ik weet dat zij er baad bij heeft. Zij wordt dan gelukkig snel weer rustig en klim dan niet overal bovenop en gaat dan weer heerlijk rustig in haar mand liggen.
Het is een kleine moeite met een goed resultaat bij onze Lassie.
Met Vriendelijke groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige