maandag 1 april 2013

Een schone stal


We weten allemaal als we een dier op stal hebben staan, dat we er niet onderuit komen om te mesten. Wist u dat een paard in z’n eentje wel veertig kilo mest per staldag heeft. Uitmesten is dus een zware klus. Maar als we de mest laten liggen in de stal is het een bron van bacteriën en schimmels. Dus moeten we aan de slag.

Lobke Bijl met Diamonds Dreamer W
 Een paard alleen zorgt in één week voor driehonderd kilo poep, plas en stro. Als dit te samen een tijdje op een hoop ligt, begint het te verteren. Dat proces van broeien en rotten noem je composteren en daarbij komt warmte vrij. Kijk maar eens op koude dagen naar jouw mesthoop of de mesthoop bij jouw manege. Bij koud weer zie je dan, dat de damp van de mesthoop af komt.
Je kan je dan vast wel voorstellen wat voor een bende dat het in jouw paardenstal zou worden als je niet goed uitmest met alle nare gevolgen van dien voor jouw paard. Denk hierbij aan hoef en huidproblemen.


Wonder
Tegenwoordig gebruik ik in al  mijn dierenverblijven de Duval stalkorrels. Ook bij mijn alpaca's is dit een groot succes. Als ik de bodembedekking uit mijn stal heb, strooi ik de korrels op de vloer van mijn schoongemaakte stal. Daarna bedek ik de stalbodem weer met stro en strooi daarover nog wat stalkorrels. Ook als je vlas, houtkrullen of zaagsel heeft, werkt het gewoon het zelfde.

Het mooie van deze korrels is: ze zorgen voor vermindering van de ammoniakconcentratie. De korrels zijn gemaakt van de calciumbron oesterschelpen waaraan bicarbonaat en probiotica zijn toegevoegd. De korrels verspreiden een frisse eucalyptusgeur. Het doel van deze stalkorrels is het gezonder maken van de stalomgeving en het neutraliseren van een zuur stalklimaat. Doordat  de probiotica in de stalkorrels groeien op de bodem van de stal, wordt de voedselbron van ongewenste micro-organismen weggenomen. Deze kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen maar zullen verminderen en uiteindelijk afsterven.
Doordat de ammoniakconcentratie afneemt, heb je in de zomer ook minder last van vliegen. Natuurlijk helemaal vliegvrij wordt je stal hier niet door, maar dat kan ook niet. Ieder dier heeft zijn eigen lichaamsgeur en daar komen nu eenmaal vliegen op af.

Met vriendelijke groet,
Monique Bijl-van der Linden
Ervaringsdeskundige