In een eerder blog heb ik beloofd om nog een stukje over stress te schrijven. Helaas zien we bijna bij ieder concours wel een paard dat stijf onder de stress zit. Natuurlijk is dit heel vervelend voor jouw als ruiter. Maar vaak zien we en weten wij als ruiter dit zelf ook dat wij zelf al stress hebben voordat de wedstrijd begint. Waarom? Paardensport moet toch leuk zijn, maar vaak zien we toch op evenementen dat er geen plezier is, maar alleen maar prestatie drang met alle gevolgen van dien. Gefrustreerde ruiters, gestreste paarden en voeterende grooms of ouders. In mijn ogen kan dit nooit de bedoeling zijn van paardrijden.
Laten we heel simpel beginnen waar het allemaal al mis kan gaan. Ten eerste bij jezelf doordat je zelf al gespannen bent voor de wedstrijd. Je paard mankeert lichamelijk iets waar jij als ruiter helemaal geen weet van heb. Denk hierbij aan nek, rug en nier problemen.
Maar nu eens kijken door de ogen van jouw paard. Jouw paard komt op het voorterrein, waar enkele hindernissen ter voor-oefening zijn opgebouwd. Straks als jouw naam en de naam van jouw paard afgeroepen wordt moet je naar binnen en moet dan, in de kortst mogelijke tijd, een parcours met zware hindernissen – en dan liefst zonder fouten! – springen, die niet mis zijn. Een paard springt van nature niet graag; het dier doet dit slechts wanneer er een natuurlijke drift aanwezig is.
B.v Een merrie zal over de sloot springen om bij haar veulen te komen (een voorbeeld voor vele ‘moeders’) wij doen toch ook alles voor ons kind als onze zoon of dochter in gevaar is. Het paard in kwestie springt hoog, maar de ruiter vindt het nodig het nog even aan het verstand te brengen, dat het de achterbenen goed moet bijtrekken en het paard wordt gebarreerd.
Het paard, dat net voor hem in de ring komt, is binnen en het dier staat klaar om het parcours af te leggen en…… het ontlast of urineert. Er zijn paarden/pony’s die niet gemakkelijk op een steenbodem, maar wel op stro urineren. In mijn ogen is het gewoon een feit dat zulke paarden/pony’s de achterbenen wensen te behoeden voor spatten. Zij zijn gewoon schoon op zichzelf.
Innerlijke onrust bij jouw dier kan je voor een groot deel voorkomen door zelf rustig te zijn in alle omstandigheden. En het dier belonen voor zijn goede gedrag en stelt het dier wat vaker gerust! Dit is vaak makkelijker gezegd als gedaan maar dit staat zo vast als een huis. Ook kan
Duval Sedinerf een oplossing zijn voor dit probleem. Het werkt tegen alle vormen van stress en onrust. Dit product voedt een overbelast zenuwstelsel. Het werkt rustgevend en kalmerend.
|
Lobke Bijl met Diamonds Dreamer W |
Onze dochter heeft al veel situaties gehad met haar Diamonds Dreamer W waar bij net deze paar milliliter Sedinerf het verschil maakte in zijn gedrag. Ik kan u vertellen dat dit voor mij in sommige situaties een hele geruststelling is. Want ook mijn hart maakt wel eens overuren als het paard erg nerveus is.
Wij willen toch allemaal als vader en moeder het beste voor uw kind en uw dieren?
Duvalproducten kunnen een oplossing zijn voor uw dieren. En als dit niet helpt kunt u altijd nog een dierentolk raadplegen. Vaak komen we dan meer te weten over onze dieren en hoe wij ze in stresssituaties kunnen bijstaan. Want ieder dier wilt net als mensen begrepen worden! En als u daar nog helemaal geen ervaring mee heeft of voor open staat, alles is goed zoals het is. Maar uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat het hele verhelderende antwoorden kunnen opleveren waar u als eigenaar of ruiter mee vooruit kan.
Want ieder dier en ieder mens is onderhevig aan het lot.
Houd van de dieren ze houden ook van u!
Verstoor de dieren niet, maak ze niet bang of ongelukkig.
Maar als het even niet gaat zoals het zou moeten gaan,
zoek dan naar een oplossing en je zou hem vinden.
Maar als je niet zoekt en alleen maar gefrustreerd of boos wordt,
ben je geen meester meer over je eigen leven laat staan
dat over een dier.
- Monique Bijl- van der Linden
Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige