woensdag 14 maart 2012

Rhino virus bijna weer voorbij!


Gelukkig is de paniek rond het Rhino virus straks weer verleden tijd. Door het uitblijven van nieuwe bevestigde uitspraken rond de neurologische variant van het Rhino virus vindt de KNHS Indoorkampioenschappen op het KNHS centrum in Ermelo van 16 tot en met 18 maart vooralsnog door te laten gaan. Daarmee trekt de KNHS ook het advies in om geen wedstrijden te organiseren. Fijn voor alle ruiters die aan wedstrijden deelnemen om 
weer van start te kunnen gaan. Op de website van de KNHS vindt u hier meer informatie over.


Wist u dat dit virus meerdere malen per jaar de kop op kan steken? Luchtweginfectie type 4 verkoudheidsverschijnselen ook wel EHV genoemd komen het hele jaar door voor. Wist u dat als uw paard eenmaal besmet geweest is met het Rhino virus, uw paard altijd levenslang drager van dit virus zal blijven.

Kunnen we zelf stappen ondernemen tegen het Rhino virus. Jawel hoor, zorg voor een algemene goede gezondheid bij u paard/pony. Zorg dat de weerstand van u paard/pony wordt verhoogd als er weer een uitbrak van dit virus is. Dit kan door natuurlijke producten aan uw paard/pony te geven. Natuurlijk kan u ook uw paard hiervoor laten inenten, maar dit helpt alleen als alle paarden bij u opstal met een vastschema worden ingeënt. Wat ook belangrijk is, dat u zorg draagt aan een gezonde stalomgeving. Conclusie zorg goed op een natuurlijke manier voor uw paard, om zo de kans op luchtweginfectie te verkleinen.

Is uw paard toch besmet dan moet u altijd de dierenarts waarschuwen, maar u kan te allen tijde ook nog zelf kiezen voor een preventieve aanpak. Duval Palio helpt bij alle aandoeningen van de luchtwegen. Bacterie-virus en schimmelinfecties in de luchtwegen die hoest en slijmvorming ten gevolge hebben. Maar ook Duval Biolitan helpt bij alle vormen van ontstekingen, koorts en infecties. Het mooie van dit product vindt ik persoonlijk zelf dat je paard sneller hersteld en ook de opbouw van zijn verzwakte weerstand gaat met sprongen vooruit.

Voorzorgsmaatregelen betreffende het virus:
Laat paarden niet rechtstreeks met hun neuzen aan elkaar neuzen en laat paarden op vreemd terrein nergens aan snuffelen.

Ik wens alle paarden/pony’s vrienden een gezonde toekomst toe!

Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

vrijdag 9 maart 2012

De vriendschap van je paard


De vriendschap van je paard

De vriendschap met je paard, is vriendschap voor het leven.
Voor een ander vaak niet te zien, hoeveel je paard jou vriendschap kan geven.
Al ben je eens verdrietig of zit je niet lekker in je vel,
dan is er altijd voor jou je viervoeter die kijkt jou met grote ogen aan,
want niets bij het dier zou hem/of haar ontgaan.
Al kijkt het paard jou met grote ogen aan, zijn/haar oren recht vooruit,
Dan wil je paard jou vertellen hoeveel hij/zij van je houdt.
Het is een gevoel dat vele mensen niet kunnen begrijpen,
het is pure liefde tussen jou en je paard.
Waar andere falen, zou het jou paard lukken,
om een glimlach op jou gezicht te toveren.
Dan kijkt het paard je aan en denkt: die klus hebben we weer mooi geklaard.
Jij bent mijn  zonnetje in mijn leven,
 Niemand kan zo’n stralende dag met mij beleven, als jij.
Jij bent het paard uit mijn dromen en bent niet voor niets in mijn leven gekomen.
Niets is voor niets,
Daarom is het een wonder dat wij samen deze mooie momenten hebben mogen beleven!
Het was een geschenk voor jou en mij uit de hemel!

-   Monique Bijl- van der Linden

In liefdevolle herinnering Anouk van de Bosrand

maandag 5 maart 2012

Een hoestend paard geniet van een schone stalomgeving!


Wist u dat stofallergie of luchtwegproblemen veel voorkomende aandoeningen bij paarden zijn? Natuurlijk hoest ieder paard wel eens en het is vaak moeilijk te bepalen bij paarden wanneer het om een onschuldige hoest gaat en wanneer de dierenarts gebeld moet worden.

Ons bonte paard Bronco had in het begin ook nogal eens last van hoesten. Maar door de natuurlijke producten van Duval te gebruiken, was het hoesten zo over. Gelukkig was het probleem niet astmatische bronchitis. Wel gaven wij Bronco rust toen hij last had van hoesten, maar hij mocht van ons natuurlijk wel overdag op de wei. Dat deed hem bijzonder goed met zijn vrienden.

Als je paard hoest, komt dit door inademen van (stof)deeltjes die de luchtwegen direct irriteren of door een beschadiging van het luchtwegslijmvlies, dit wordt veroorzaakt door infecties van virussen en bacteriën. Bij alle hoestende paarden is het daarom ook heel belangrijk om het minimaliseren van stof in de omgeving van deze paarden tegen te gaan. Paarden met bronchitis hoesten zo nu en dan en hebben soms wat neusuitvloeiing maar daar blijft het meestal wel bij. Maar wat deze paarden wel doen is dat ze in dit stadium vaak een soort overgevoeligheid voor stof ontwikkelen. Met name stof, bacteriën en schimmels van hooi en stro spelen daarbij een rol. Maar ook het vegen van de stal kan voor deze paarden al een grote ellende zijn en dan nog niet te denken aan diverse gassen, zoals ammoniak, stikstofoxiden, zwaveldioxide kunnen prikkelend werken bij dit soort paarden.

Voorkomen is beter dan genezen!

Een verstandige eigenaar doet er alles aan om de leefomstandigheden van zijn dieren zo optimaal mogelijk te maken.  Dit kan men doen door de stal tochtvrij te maken, zorg voor een goede ventilatie in de stal, de stal stofvrij te houden met veegfris, mest regelmatig uit liefst dagelijks dit om de ammoniak lucht te reduceren,vervang het stro door houtkrullen omdat stro ook mijten en schimmels bevat. Geef je paard geen hooi meer maar als je hem dat toch wilt geven, dompel het dan onder in een bak water voordat je het geeft.
Door deze punten goed in acht te nemen bij uw paarden, kan je veel vervelende problemen bij je paard voorkomen.

Wij vegen ons gangpad met veegfris, dit veegpoeder doet stof reduceren tijdens het vegen.
 En het heeft nog een frisse eucalyptus geur ook!

Groetjes van Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige